Δάκτυλος Κάστρο στη δολοφονία Κένεντι;

Ο Φιντέλ Κάστρο γνώριζε πως ο Λι Χάρβεϊ Όζβαλντ θα επιχειρούσε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Κένεντι αλλά προτίμησε να μην προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές. Αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη του Brian Latell, συνταξιούχου αναλυτή της CIA, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε ως επικεφαλής αξιωματικός πληροφοριών της υπηρεσίας για ολόκληρη τη Νότιο Αμερική.

Ο Latell είναι συγγραφέας ενός νέου βιβλίου που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη βαθύτατη έρευνα γύρω από το «παιχνίδι κατασκόπων» που παιζόταν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ομολογουμένως, κατήγοροι που έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να εμπλέξουν τον Κάστρο στη δολοφονία του αμερικανού προέδρου υπάρχουν πολλοί. Η διαφορά όμως ανάμεσα σε τέτοιες ψυχροπολεμικές υποθέσεις και στο συμπέρασμα του Latell έγκειται στο ότι το τελευταίο απορρέει από μία πολυετή έρευνα του πρώην κατασκόπου πάνω σε πληθώρα αποδεσμευμένων αρχείων και συνεντεύξεις με κουβανούς που εργάζονταν στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας του Κάστρο προτού αυτομολήσουν στις Η.Π.Α.

«Ο Φιντέλ ήξερε για τις προθέσεις του Όσβαλντ – και δεν έκανε τίποτα ώστε να αποτρέψει την πράξη του», γράφει χαρακτηριστικά ο Latell, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό δεν στοιχειοθετεί υπευθυνότητα του Κάστρο για το θάνατο του Κένεντι: «Δεν λεω πως ο Κάστρο διέταξε τη δολοφονία, δεν λεω πως ο Όσβαλντ ήταν υπό τον έλεγχό του. Μπορεί να ήταν, αλλά δεν το ισχυρίζομαι διότι δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία για αυτό» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα Miami Herald.

«Ό,τι γράφω υποστηρίζεται από έγγραφα και καταγεγραμμένες πηγές [...] Ήθελε ο Φιντέλ τον Κένεντι νεκρό; Ναι. Φοβόταν τον Κένεντι. Και ήξερε πως ο Κένεντι τον δίωκε. Στο μυαλό του Φιντέλ, πιθανότατα ενεργούσε για αυτοάμυνα», καταλήγει ο Latell. Στο βιβλίο του άλλωστε, ο Latell επιβεβαιώνει φήμες που ήθελαν την κυβέρνηση Κένεντι να έχει εκπονήσει δεκάδες σχέδια για τη δολοφονία ή την ανατροπή του Κάστρο. Χαρακτηριστικά ανάμεσά τους είναι σχέδια που επικεντρώνονται στη χρήση εκρηκτικών... πούρων ή ακόμα δηλητηριωδών στυλό.

Τα συμπεράσματα του Latell βασίζονται κυρίως σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στις πληροφορίες του Florentino Aspillaga, κουβανού πράκτορα που εργαζόταν σε μία καλύβα δίπλα στην κατοικία του Κάστρο στην Αβάνα. Καθήκον του Aspillaga ήταν να υποκλέπτει ραδιοφωνικά μηνύματα της CIA. Ώρες μόλις πριν την δολοφονία του Κένεντι, στην πόλη Ντάλας της πολιτείας Τέξας, διατάχθηκε να εντοπίζει εκπομπές που θα προέρχονταν αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη πολιτεία.

Δεύτερη σημαντική πηγή αποτελεί ο κατάσκοπος του FBI Jack Childs, που είχε διεισδύσει στο στενό κύκλο του Κάστρο. Σύμφωνα με τον Childs, ο κουβανός ηγέτης του εκμυστηρεύτηκε πως ο Όζβαλντ, αφότου απορρίφθηκε αίτησή του για κουβανική βίζα, δήλωσε αναχωρώντας από την κουβανική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού: «Θα σκοτώσω τον Κένεντι γι’ αυτό». Ο Κάστρο έχει ισχυριστεί ότι το συγκεκριμένο συμβάν θεωρήθηκε ασήμαντο από τις κουβανικές αρχές.

Τρίτο σημείο ενδιαφέροντος συνιστούν οι πράξεις του Rolando Cubela, ήρωα της κουβανικής επανάστασης και μετέπειτα φημολογούμενου κατασκόπου της CIA στην Κούβα. Ο Cubela υποτίθεται πως ήταν ένας απογοητευμένος πρώην επαναστάτης που επιθυμούσε ενθουσιωδώς τη θανάτωση του κουβανού προέδρου. Ο Latell όμως, συμπεραίνει πως ο Cubela ήταν διπλός πράκτορας που ενημέρωνε τον Κάστρο για τα ποικίλα σχέδια δολοφονίας του από τη CIA. Οι πληροφορίες του Cubela μπορεί να έπεισαν τον Κάστρο να συμμετάσχει σε μία «συνομωσία σιωπής» όσον αφορά τον Όσβαλντ, προκειμένου να πληρώσει τον Κένεντι με το ίδιο νόμισμα.
Πηγή: Συντάκτης: Glenn Garvin, Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος