Κλείσιμο

Δακρυγόνα σε διαδηλωτές για να φωτογραφηθεί με τη βίβλο στα χέρια ο Τραμπ - Οργή επισκόπων (pics)

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία πέρασε τη Δευτέρα κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δικαιοσύνης. 

Οι διαδηλωτές αντίκρισαν τους αστυνομικούς και τα μέλη της Εθνικής Φρουράς να πλημμυρίζουν την πλατεία Λαφαγιέτ. Λίγο πριν από τις 7 μ.μ., οπότε τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, δέχθηκαν «βροχή» από δακρυγόνα.

Ο λόγος ήταν, επειδή ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πέρασε μέρος του Σαββατοκύριακου σε ένα ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που κορυφώνονταν οι διαμαρτυρίες, ήθελε να φωτογραφηθεί κρατώντας τη Βίβλο μπροστά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία την Κυριακή είχε πάρει φωτιά λόγω των διαδηλώσεων. 

Καθώς ο Τραμπ έδινε ομιλία στον Κήπο των Ρόδων, απειλώντας να στείλει στρατό σε πολιτείες όπου οι κυβερνήτες δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις ταραχές και αποκαλώντας τον εαυτό του «σύμμαχο όλων των ειρηνικών διαδηλωτών», ακουγόταν ο ήχος των εκρήξεων και οι φωνές των διαδηλωτών. Αφότου το πλήθος έλαβε επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις να διαλυθεί πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας της πόλης, δέχθηκε «βροχή» από δακρυγόνα. 

Ο Τραμπ ξεκίνησε τη βόλτα του στην εκκλησία στις 7:01 μ.μ. προκειμένου να φωτογραφηθεί, κάτι που διήρκεσε περίπου 17 λεπτά. Περπατώντας μέχρι εκεί, αφότου οι διαδηλωτές είχαν απομακρυνθεί από το πάρκο, τον ακολουθούσε μια ομάδα βοηθών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ. 

Ο Μπαρ περπατούσε μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ και την κόρη του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, η οποία φορούσε μάσκα, το μόνο στοιχείο ίσως που υπενθύμιζε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω μιας μάχης κατά της πανδημίας. 

Καθώς οι σειρήνες της αστυνομίας ακούγονταν στο βάθος, ο Τραμπ, στάθηκε με την πλάτη του στην γεμάτη γκράφιτι πρόσοψη της εκκλησίας, κρατώντας στα χέρια του τη Βίβλο με τρόπο σαν να δοκιμάζει το βάρος της. 

«Αυτή είναι η Βίβλος σου;» φώναξε ένας δημοσιογράφος.

«Είναι μια Βίβλος», απάντησε ο Τραμπ και σήκωσε το βιβλίο, ώστε να βλέπουν οι δημοσιογράφοι.

Επίσκοπος της εκκλησίας που παρακολούθησε το «σόου» του Αμερικανού προέδρου είπε ότι οι αξιωματούχοι της εκκλησίας δεν ενημερώθηκαν για το σχέδιο και εξέφρασαν οργή για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τον Λευκό Οίκο οι ειρηνικοί διαδηλωτές, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο προς την εκκλησία για τον πρόεδρο.

«Δεν προσευχήθηκε», είπε η επίσκοπος, Μαριάν Ε. Μπουντ, σε συνέντευξή της. Αναφερόμενη στον θάνατο του Αφροαμερικανού που πυροδότησε τις διαμαρτυρίες, πρόσθεσε: «Δεν μίλησε για τον Τζορτζ Φλόιντ, δεν ανέφερε την αγωνία των ανθρώπων που έχουν υποστεί τέτοια φρικτή έκφανση του ρατσισμού και την υπεροχή των λευκών για εκατοντάδες χρόνια. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που μπορεί να ενώσει και να θεραπεύσει. Έχει κάνει το αντίθετο από αυτό και εμείς πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια».

Η επίσκοπος κατήγγειλε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ κρατούσε τη Βίβλο, κάτι που η ίδια ερμήνευσε ως μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα.

«Η Βίβλος δεν είναι αμερικανικό έγγραφο», είπε. «Δεν είναι μορφή έκφρασης της χώρας μας. Συμβολίζει τον ανθρώπινο αγώνα να υπηρετήσει, να αγαπήσει και να γνωρίσει τον Θεό», πρόσθεσε. 

H ίδια σε συνέντευξή της στο CNN τόνισε ότι είναι εξοργισμένη καθώς ο Τραμπ ήρθε μόνο και μόνο για να φωτογραφηθεί. «Είμαστε με εκείνους που αναζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και αμέτρητων άλλων. Και απλώς δεν μπορώ να πιστέψω τι έχουν δει τα μάτια μου».

 

Πληροφορίες από: CNN, NYTimes