Κλείσιμο

COP26 - Μ. Τζόνσον: «Βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, χρειάζεται να δράσουμε τώρα»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την κρισιμότητα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 τόνισαν οι επικεφαλής αυτής κατά την πρώτη ημέρα εργασιών στη Γλασκώβη την Κυριακή.

Η Εκτελεστική Γραμματέας της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Πατρίσια Εσπινόσα προειδοποίησε: «Οδεύουμε προς μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα έπρεπε να κατευθυνόμαστε προς το στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Είμαστε ξεκάθαρα σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Ξεκάθαρα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ξεκάθαρα χρειάζεται να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους να αντεπεξέλθουν. Για να το κάνουμε επιτυχώς, είναι κρίσιμο να επιδειχθεί μεγαλύτερη φιλοδοξία».

Ο Πρόεδρος της COP26 Άλοκ Σάρμα εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές δράσεις, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. «Θα επιτύχουμε ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να υποδεχθούν το πρωί της Δευτέρας περίπου 140 ηγέτες.

Από τη Ρώμη μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του G20 ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε ότι οι δεσμεύσεις των ηγετών για το κλίμα δεν ήταν όσο ξεκάθαρες και συγκεκριμένες θα έπρεπε, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχει η Γλασκώβη, όλα θα αποτύχουν» και τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες» για την κωλυσιεργία που επιδεικνύεται.

Κατά την έναρξη της ολομέλειας στην COP26 ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει πως βρισκόμαστε «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» και «χρειάζεται να δράσουμε τώρα». Θα προσθέσει πως η ανθρωπότητα έχει ξεμείνει από χρόνο και ότι αν οι ηγέτες δεν επιδείξουν σοβαρότητα σήμερα, «τότε θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να δράσουν αύριο».

Θα ζητήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες να μειώσουν την καύση άνθρακα, να επιταχύνουν τη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα, να σταματήσουν την αποψίλωση δασών και να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην προμετωπίδα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα ανακοινώσει δε τη δέσμευση ακόμα ενός δισεκατομμυρίου λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο, που συνολικά προσφέρει 12,6 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2025.

Από την πλευρά του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος αναμένεται να πει στους ηγέτες ότι πρέπει να τεθούν «σε πολεμική ετοιμότητα» και ότι χρειάζεται μία «τεράστια στρατιωτικού στιλ εκστρατεία για να κινητοποιηθεί η δύναμη του παγκόσμιου ιδιωτικού τομέα» με τρισεκατομμύρια χρηματοδοτήσεων για περιβαλλοντικές δράσεις.

Την κρισιμότητα της διάσκεψης κατέστησε σαφή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας που προειδοποίησε με έκθεσή του την Κυριακή ότι τα τελευταία επτά χρόνια θα είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο Οργανισμός ανέφερε επίσης ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθίστανται πλέον ο κανόνας και ότι ο πλανήτης οδεύει προς αχαρτογράφητα νερά με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: skai.gr