Brexit - Υπαναχώρηση Τζόνσον παρά τις απειλές: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας που θα διαδεχθεί τη μεταβατική περίοδο του Brexit στο τέλος του έτους.

Σε κοινή δήλωσή τους οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την επικοινωνία τους «χρήσιμη» και σημείωσαν πως συζήτησαν τα σημαντικά άλυτα θέματα.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποιούσε ότι σήμερα έληγε η προθεσμία και για τις δύο πλευρές είτε να καταλήξουν σε συμφωνία, είτε να προετοιμαστούν για μια σκληρή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ στις 31 Δεκεμβρίου.

Η κοινή δήλωση Τζόνσον - φον ντερ Λάιεν

«Είχαμε ένα χρήσιμο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί. Συζητήσαμε τα μεγάλα άλυτα θέματα.

"Οι διαπραγματευτικές ομάδες μας δούλευαν μέρα και νύχτα τις τελευταίες ημέρες.

"Και παρά την εξάντληση μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει οι προθεσμίες, πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο σε αυτό το σημείο να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.

"Αναθέσαμε λοιπόν στους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και σε αυτό το τελευταίο στάδιο».

Η ΕΕ δεν θα χάσει την ψυχραιμία της καθώς κορυφώνονται οι συνομιλίες για την επίτευξη ή μη εμπορικής συμφωνίας για το Brexit δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή συμφωνία που θα σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της.

Πηγή: skai.gr