Κλείσιμο

Brexit: Τέλος η μόνιμη εγκατάσταση από ΕΕ σε Ηνωμένο Βασίλειο - Λήγει απόψε η προθεσμία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Λήγει τα μεσάνυχτα τοπική απόψε η διορία που έχουν οι δικαιούχοι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit και της κατάργησης της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από την ΕΕ.

Προϋπόθεση για να υποβάλει κανείς αίτηση ήταν να έχει εγκατασταθεί στο Ην. Βασίλειο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όσοι ζουν πάνω από πέντε χρόνια στη χώρα δικαιούνται το καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου (settled status) και όσοι ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια δικαιούνται το καθεστώς του προ-εγκατεστημένου κατοίκου (pre-settled status) που τους επιτρέπει να μείνουν στο Ην. Βασίλειο μέχρι να κλείσουν πενταετία και στη συνέχεια να αποκτήσουν το settled status.

Το καθεστώς αυτό εξασφαλίζει πλήρως όλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, από διαμονής και εργασίας έως ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν υποβληθεί πάνω από 5,6 εκατομμύρια αιτήσεις (τουλάχιστον 311.870 από άτομα που η αρχική αίτησή τους είχε απορριφθεί).

Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση περίπου 400.000 αιτήσεων, κάτι που όπως τονίζουν οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ην. Βασίλειο δημιουργεί τον κίνδυνο πολίτες με δικαίωμα διαμονής στη χώρα να χάσουν τα δικαιώματά τους από αύριο, όπως αυτό της πρόσβασης σε κρατικά επιδόματα, της δυνατότητας ενοικίασης κατοικίας ή πρόσληψης από Βρετανό εργοδότη.

Ανησυχία υπάρχει επίσης για δυνητικά χιλιάδες δικαιούχους Ευρωπαίους πολίτες που για διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αίτηση. Ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων είναι μεγαλύτερος για παιδιά, συνταξιούχους ή συζύγους Ευρωπαίων πολιτών που κατάγονται από τρίτη χώρα, καθώς επίσης για θύματα βίας, αστέγους και παιδιά ή ηλικιωμένους σε δομές περίθαλψης.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα οργανώσεων, νομικών και πολιτικών της αντιπολίτευσης για κατάργηση ή παράταση της αποψινής διορίας, λέγοντας ότι όποιος δικαιούχος Ευρωπαίος πολίτης δεν υποβάλει εγκαίρως αίτηση λόγω σοβαρού κωλύματος που μπορεί να αποδειχθεί θα έχει δικαίωμα να το κάνει αργότερα. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ειδοποίηση για υποβολή αργοπορημένης αίτησης εντός 28 ημερών.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κέβιν Φόστερ είπε ότι κάθε μέρα της τελικής ευθείας προς τη λήξη της διορίας υποβάλλονταν χιλιάδες αιτήσεις, επιπροσθέτως των εκατομμυρίων που είχαν προηγηθεί. Σύμφωνα με αναφορές, έχουν υποβληθεί έως και 12.000 αιτήσεις σε μία ημέρα εντός των τελευταίων εβδομάδων.

«Επομένως πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων έχει κάνει αίτηση, αλλά υπάρχουν πρόνοιες για καθυστερημένες αιτήσεις όταν κάποιος έχει σοβαρό λόγο για κάτι τέτοιο. Έχουμε πει ότι θα υιοθετήσουμε μία πρακτική και συμπονετική προσέγγιση για εκείνους που δεν έχουν κάνει αίτηση, ιδίως όπου υπάρχουν ευάλωτα άτομα ή προφανείς λόγοι, όπως για παιδιά για τα οποία δεν έχουν υποβάλει αίτηση οι γονείς τους. Αλλά αν έχετε ανησυχίες για το καθεστώς σας την 1η Ιουλίου, τότε η θέση μας είναι απλή: μην καθυστερείτε, υποβάλλετε αίτηση σήμερα», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

TAGS: Brexit ΕΕ