Brexit: Σε "κρίσιμο στάδιο" οι διαπραγματεύσεις - Συνομιλία Τζόνσον με Φον ντερ Λάιεν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε «κρίσιμο στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορική σχέση που θα διαδεχθεί τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που παραμένουν, η Υφυπουργός Επικρατείας Πένυ Μόρντοντ τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων την κρισιμότητα των στιγμών.

«Εργαζόμαστε όλοι για μια συμφωνία, αλλά ο μόνος τρόπος που αυτή είναι πιθανή είναι αν είναι συμβατή με την κυριαρχία μας και αν ανακτά τον έλεγχο του εμπορίου και των υδάτων της χώρας μας», είπε η υφυπουργός. Συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να αποχωρήσει» από τις συνομιλίες αν δεν βρεθεί συμβιβασμός.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε νωρίτερα το απόγευμα ότι «σημαντικές διάφορες παραμένουν σε κρίσιμα θέματα».

Βασική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι όροι του λεγόμενου «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού», δηλαδή η απαίτηση των Βρυξελλών να μην αποκλίνει το Λονδίνο στο μέλλον από τους κοινοτικούς κανόνες σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, περιβαλλοντικών κανόνων και κανονισμών στην αγορά εργασίας, ώστε να μην αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Άλυτο παραμένει επίσης, σύμφωνα με το Λονδίνο, το θέμα των ποσοστών αλιευμάτων που θα δικαιούνται στα βρετανικά ύδατα οι Ευρωπαίοι αλιείς, καθώς και το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφόρων, με το Λονδίνο να αντιτίθεται στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πάντως σε μια κίνηση καλής θέλησης το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο περί (βρετανικής) Εσωτερικής Αγοράς τις διατάξεις που κατά παραδοχή υπουργών παραβιάζει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ δίνοντας το δικαίωμα στην κυβέρνηση να καθορίσει μονομερώς πολιτικές κρατικής ενίσχυσης και τελωνειακών διατυπώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κ. Τζόνσον και η κα Φον ντερ Λάιεν είχαν επικοινωνήσει ξανά το Σάββατο, συμφωνώντας σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών τους ομάδων.

Θεωρείται ότι μια συμφωνία πρέπει να επέλθει το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, αλλά αμφότερες οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν εμφανιστεί από επιφυλακτικές ως απαισιόδοξες τις τελευταίες ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών, τότε από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγεται δασμούς σε σειρά προϊόντων, πρόσθετες τελωνειακές επιβαρύνσεις και πρόσθετες διατυπώσεις και έγγραφα σε μια σειρά τομέων.