Κλείσιμο

Brexit: Back - STOP στη συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ από τους Βορειοϊρλανδούς του DUP

Bρυξέλλες, Θανάσης Γκαβός - skai.gr
 

Back… STOP στην κυοφορούμενη συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit από τους Βορειοϊρλανδούς του DUP. To Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ, καθώς διαφωνεί με τις λύσεις που προτείνονται για το backstop. Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες πριν ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρήσει για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Η στήριξη του DUP κρίνεται αναγκαία συνθήκη για να περάσει η όποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων και για αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του κόμματος πριν δώσει από την πλευρά του το τελικό πράσινο φως για το νομικό κείμενο της συμφωνίας που έχουν συντάξει οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωσή τους η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ και ο ηγέτης του κόμματος στο Γουέστμινστερ Νάιτζελ Ντοντς αναφέρουν ότι «ως έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτά που προτείνονται επί των τελωνειακών ρυθμίσεων και το μηχανισμό συναίνεσης των βορειοιρλανδικών αρχών, ενώ υπάρχει και έλλειψη σαφήνειας γύρω από το καθεστώς ΦΠΑ». Αφήνουν, ωστόσο, ένα περιθώριο για ελιγμούς, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη βρετανική κυβέρνηση για μία «λογική» συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η Β. Ιρλανδία θα είναι νομικά εκτός ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης και θα ανήκει τελωνειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα συνεχίζει να επιβάλει τους δασμούς της ΕΕ. Θα ισχύει παράλληλα ένα σύστημα αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που διακινούν προϊόντα μεταξύ Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας και θα υφίστανται ζημιά από τους διαφορετικούς δασμούς.

Συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έχει υπάρξει και επί του μηχανισμού τακτικής ανανέωσης της έγκρισης παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Πιστεύεται συγκεκριμένα ότι θα δοθεί στην τοπική εθνοσυνέλευση του Στόρμοντ η δυνατότητα καθορισμού αυτού του μηχανισμού.