Κλείσιμο

Γιατί το Βερολίνο στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία μέσω Ελλάδας

Αναφορικά με το ερώτημα για ποιο λόγο η Γερμανία δεν στέλνει τα όπλα απευθείας στην Ουκρανία, το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι είναι θέμα ταχύτητας και συμβατότητας των οπλικών συστημάτων με τον ουκρανικό στρατό.

Στις επικρίσεις που δέχεται το Βερολίνο ότι αποφεύγει να στείλει απευθείας οπλικά συστήματα στην Ουκρανία επιχείρησε να απαντήσει Γερμανός αξιωματούχος. 

Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι θέμα ταχύτητας και συμβατότητας των οπλικών συστημάτων με τον ουκρανικό στρατό.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους, με τους Ευρωπαίους συμμάχους και σε στενό συντονισμό και διαβούλευση με την Ουκρανία για όλα αυτά τα θέματα», τόνισε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η λογική αυτής της «ανταλλαγής» εδράζεται στην ανάπτυξη «όσο το δυνατόν γρηγορότερα του αποτελεσματικότερου δυνατού εξοπλισμού, εξοπλισμού που είναι, ας πούμε, ενός τύπου που μπορεί ήδη να χειριστεί και να χρησιμοποιηθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα».

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης σοφό και σωστό να παραδίδουμε γρήγορα υλικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία που είναι ακόμα σε σοβιετικά αποθέματα και στη συνέχεια να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στη Δύση με σύγχρονα όπλα από τη Δύση» σημείωσε.

Για ένα «σχήμα» στήριξης της ουκρανικής αντίστασης, με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία, έκανε λόγο η Deutsche Welle, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπύχνερ.

Η Γερμανία θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και θα τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, με βάση τη συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς 

Πηγή: euractiv.gr