BBC: Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την αποστολή όπλων διασποράς στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία το πακέτο πυρομαχικών διασποράς για να βοηθήσουν στην αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την αποστολή πυρομαχικών διασποράς, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται το CBS News.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία το πακέτο πυρομαχικών διασποράς για να βοηθήσουν στην αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. Η Ουκρανία ζητά τα όπλα εδώ και μήνες εν μέσω έλλειψης πυρομαχικών.

Τα πυρομαχικά διασποράς, τα οποία είναι απαγορευμένα από περισσότερες από 100 χώρες, είναι μια κατηγορία όπλων που περιέχουν πολλαπλές εκρηκτικές βόμβες που ονομάζονται υποπυρομαχικά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να δίσταζαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς, καθώς μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή, απειλώντας έτσι αμάχους. Οι ΗΠΑ έχουν ένα απόθεμα από αυτές τις βόμβες διασποράς, οι οποίες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πυρομαχικά είναι αμφιλεγόμενα λόγω των υψηλών ποσοστών αστοχίας τους, που σημαίνει ότι οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορεί να παραμένουν στο έδαφος για χρόνια και πιθανώς να εκραγούν αργότερα.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%, που σημαίνει ότι πάνω από το 1% των βομβών στο όπλο δεν εκρήγνυνται, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυρομαχικών διασποράς με ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 2,35%.

Το Πεντάγωνο σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη βόμβες διασποράς στην Ουκρανία με ακόμη υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας. Μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι η Ουκρανία πιθανότατα τα έχει χρησιμοποιήσει επίσης, αν και η χώρα το έχει αρνηθεί.
Αξιωματούχοι σχεδιάζουν να στείλουν βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, με το καθένα να περιέχει 88 ξεχωριστές βόμβες, σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ. Θα εκτοξεύονται από όπλα πυροβολικού Howitzer που είχαν ήδη αναπτυχθεί από τον ουκρανικό στρατό.

Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης μαχητικά οχήματα Bradley και Stryker, πυραύλους αεράμυνας και εξοπλισμό κατά των ναρκών, δήλωσαν αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να μην χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά διασποράς και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην τα προμηθεύσουν.

Σε δήλωση την Παρασκευή, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες να μην χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνες.

«Τα πυρομαχικά διασποράς διασκορπίζουν μικρές βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, πολλές από τις οποίες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου Marta Hurtado. "Μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν χρόνια αργότερα. Γι' αυτό η χρήση πρέπει να σταματήσει αμέσως."

Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην στείλει τα όπλα, υποστηρίζοντας ότι το ανθρωπιστικό κόστος τους υπερβαίνει τα οφέλη τους στο πεδίο της μάχης.

Η αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας Λόρα Κούπερ είπε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ότι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν διαπιστώσει ότι οι βόμβες διασποράς θα ήταν «χρήσιμες, ειδικά ενάντια στις σκαμμένες ρωσικές θέσεις».

Το νέο πακέτο όπλων της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το CBS News.
 

Πηγή: skai.gr