Αυστρία: Αίρονται από τις 5 Μαρτίου οι περισσότεροι περιορισμοί για την πανδημία

Η Αυστρία αίρει από τις 5 Μαρτίου σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία, λόγω κυρίως της αποτροπής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες (Κανόνας 2G), θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (Κανόνας 3G).

Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, ενώ με τον Κανόνα 2G θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σε επεξεργασία βρίσκεται και η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής του βασικού στελέχους του κορωνοϊού.

«Η πανδημία δεν τελείωσε, αλλά το σύστημα υγείας είναι σταθερό και μπορούμε να αποφασίσουμε άρση περιορισμών», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ενώ ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σημείωσε ότι παρατηρείται στασιμότητα στην εξέλιξη των κρουσμάτων και η κατάσταση επιτρέπει ένα σταδιακό άνοιγμα.

Η Βιέννη ωστόσο θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τόσο τη γενική χρήση της μάσκας όσο και τον Κανόνα 2G στην εστίαση, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Λούντβιχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ