Αυστραλία: Τρεις ομογενείς αναμένεται να ορκιστούν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας

Έπειτα από 12 χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης στην Νέα Νότια Ουαλία, το Εργατικό Κόμμα επιστρέφει στην κυβέρνηση της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας και η νέα κυβέρνηση θα έχει μια τριμελή ομογενειακή ομάδα. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελληνικού προγράμματος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας SBS, νέος πρωθυπουργός στη Νέα Νότια Ουαλία αναδεικνύεται ο αρχηγός των Εργατικών Chris Minns, αντικαθιστώντας τον Φιλελεύθερο Dominic Perrottet, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι Εργατικοί θα σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση έστω και οριακά με 47 έδρες. 

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η υπουργοποίηση δύο ομογενών βουλευτών, του Στηβ Κάμπερ και της Σοφίας Κώτση και μιας εξ αγχιστείας ομογενούς γερουσιαστού, της Courtney Houssos.

Στην έδρα Rockdale του Σύδνεϋ επανεκλέγηκε για 3η θητεία ο Στηβ Κάμπερ (Σταύρος Καμπερογιάννης). Με καταμετρημένο το 63% των ψήφων ο κ. Κάμπερ έλαβε στην κύρια ψήφο σχεδόν 54% και πλέον έχει διαδικαστικό χαρακτήρα η πρόσθεση των ψήφων δεύτερης προτίμησης. Ο κ. Κάμπερ εκπροσωπεί αυτή την εκλογική περιφέρεια από το 2015 για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος. Ως σκιώδης υπουργός είχε την ευθύνη για τις Μικρές Επιχειρήσεις, την Ιδιοκτησία (Property) και τον Πολυπολιτισμό. Εκτιμάται ότι πλέον θα έχει την ευθύνη για αυτιούς τους τομείς ως υπουργός. Ο κ. Κάμπερ ειναι εκ των πλέον στενών συνεργατών του νεοεκλεγέντος πολιτειακού πρωθυπουργού. Ο Chris Minns επέλεξε να εορτάσει τη νίκη του σε κέντρο στην περιφέρεια του κ. Καμπερογιάννη και μάλιστα έκανε μνεία του ονόματος του Ελληνοαυστραλού πολιτικού στις επινίκιες δηλώσεις του.

Steve Kamper

Άνετη επανεκλογή στην έδρα Canterbury σημείωσε η ομογενής Σοφία Κώτση (Sophie Cotsis). Με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφβν η κυρία Κώτση έλαβε ποσοστό σχεδόν 59% στην κύρια ψήφο, καθιστώντας τυπική διαδικασία την προσμέτρηση των υπολοίπων ψήφων προτόμησης.Η κυρία Κώτση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπουργός και ίσως της ανατεθούν χαρτοφυλάκια τα οποία επέβλεπε ως τώρα ως σκιώδης υπουργός, δηλαδή οι Εργασιακές Σχέσεις και η Υγείας και η Ασφάλεια στην Εργασία (Work Health and Safety). Η κυρία Κώτση (Sophie Cotsis) κατήλθε με το Εργατικό Κόμμα. Την έδρα Canterbury την κέρδισε πρώτη φορά σε επαναληπτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016 και την διατήρησε στις εκλογές τον Μάρτιο του 2019. Προηγουμένως, από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 υπηρετούσε στην Άνω Βουλή (Legislative Council- γερουσιαστής). Σήμερα θεωρείται από τα πλέον έμπειρα πρόσωπα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών με θητεία περίπου 13 χρόνων.

«Ευχαριστώ θερμά την ελληνική παροικία για τη υποστήριξή της. Η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα δεσμεύθηκε και προσωπικά αό την θέση της κυβέρνησης πλέον θα πράξω παν το δυνατόν για να φτιάξουμε το νοσκομείο του Canterbury», δήλωσε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, η κυρία Κώτση. Το SBS Greek, επισκέφθηκε το βράδυ των εκλογών (βράδυ Σαββάτου) την Μυτιληνιακή Αδελφότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ στο Canterbury. Η ομογενής πολιτικός που κατάγεται από την Λέσβο, επέλεξε το Μυτιληνιακό οίκημα για να να εορτάσει την εκλογική της νίκη.

Σοφία Κώτση

Η γερουσιαστής Courtney Houssos ήταν στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου των Εργατικών για την Γερουσία και έτσι εξασφάλισε δεύτερη οκταετή θητεία στην «Άνω Βουλή». Η κυρία Houssos εξελέγη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015. Είναι σύζυγος του Γιώργου Χούσου, επίσης πολιτευτή με το Εργατικό Κόμμα. Στην νέα κυβέρνηση η κυρία Houssos ίσως αναλάβει υπουργός Φυσικών Πόρων και Καλύτερης Ρύθμισης και Καινοτομίας (Better Regulation and Innovation, χαροφυλάκια που είχε και στο «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιο.

Courtney Houssos

Στη νέα Βουλή αναμένεται να είναι παρούσα και η βουλευτής των Φιλελευθέρων Ελένη Πετεινού. Εκτιμάται ότι έστω και με μιρκή διαφορά θα διατηρήσει την έδρα Miranda. Με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων η κυρία Πετεινού προηγείτο με περίπου 51%, με την προσμέτρηση και των ψήφων δεύτερης προτίμησης. Στην πρώτη ψήφο η κυρία Πετεινού έλαβε 44.64%. Τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά πιυ είχε πάρει στις εκλογές του 2019 (είχε λάβει περίπιυ 54% στην κύρια ψήφο και 65% με τις ψήφους των υπολοίπων προτιμήσεων.

Η κυρία Eleni Marie Petinos, εκπροσωπεί την έδρα Miranda από τον Μάρτιο του 2015. Στην απερχόμενη κυβέρνηση του Dominic Perrottet χρημάτισε υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων και Θεμιτού Εμπορίου (Fair Trading) από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022. Αποπέμφθηκε από την θέση της έπειτα από καταγγελίες για εκφοβισμό υπαλλήλων στο υπουργείο της. Η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

peteinos

Πηγή: SBS