Αυξήθηκε το ραδιενεργό ιώδιο στην θάλασσα της Φουκουσίμα

Νέα αύξηση στα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Πρόκειται για το υψηλότερο όριο - 4.335 φορές περισσότερο από το επιτρεπτό όριο.

Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Τερματίζεται η λειτουργία τεσσάρων αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα παροπλισθούν και θα αποξηλωθούν.

Ο πρόεδρος της Tepco Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Κατσουμάτα δήλωσε ότι λυπάται πολύ ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήλθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας.

«Η ύψιστη ευθύνη μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό και τον έλεγχο της παρούσας κατάστασης», είπε.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

«Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία».

«Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο», πρόσθεσε ο Εντάνο.
Πηγή: skai.gr