ΚΑΙΡΟΣ

Αβέβαιος για το μέλλον της Συρίας ο διευθυντής της CIA

Αβέβαιος για το μέλλον της Συρίας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή  ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Τζον Μπρέναν. «Δεν γνωρίζω εάν και κατά πόσον η Συρία μπορεί να επανενωθεί ή όχι», είπε ο Μπρέναν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Ασφάλεια του Άσπεν, στο Κολοράντο.

Τί λένε ΟΗΕ, ΗΠΑ και αντιπολίτευση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ προτείνει να αναλάβει τη διαχείριση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που άνοιξε το συριακό καθεστώς ανάμεσα σε τομείς που ελέγχουν οι δυνάμεις του και εκείνους που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αυτούς τους διαδρόμους, «διαδρόμους θανάτου» ενώ και η η Ουάσινγκτον τους αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε «βαθιά ανήσυχος όσον αφορά τον ορισμό» των διαδρόμων αυτών. «Υπάρχει κίνδυνος, εάν πρόκειται για ένα τέχνασμα, να καταρρεύσει εντελώς η συνεργασία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

Οι διάδρομοι άνοιξαν έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και πολιορκίας του Χαλεπιού, για να ενθαρρύνει τους άμαχους και όποιους μαχητές θέλουν να παραδώσουν τα όπλα να εγκαταλείψουν τους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία παραμένει κομμένη στα δύο από το 2012.

Η εξέλιξη, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία, παρουσιάστηκε ως μια «ανθρωπιστική» πρωτοβουλία, κάτι που αμφισβήτησαν έντονα η αντιπολίτευση, οι αντάρτες και αναλυτές.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού τις οποίες ελέγχουν αντάρτες κι όπου παραμένουν υπό πλήρη πολιορκία εδώ και δύο εβδομάδες οι περίπου 250.000 κάτοικοί τους. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, μόλις «μια δωδεκάδα άνθρωποι έφυγαν από την Πέμπτη διαμέσου ενός από τους διαδρόμους» που άνοιξε το καθεστώς. Κατόπιν, «οι αντάρτες εμπόδισαν τους κατοίκους να πλησιάσουν» οποιονδήποτε τέτοιο διάδρομο, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Σύμφωνα με τον Καρίμ Μπιτάρ, διευθυντή μελετών του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS), «οι κάτοικοι (των συνοικιών που ελέγχουν αντάρτες) βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φρικτό δίλημμα, καλούνται να επιλέξουν εάν θα πεθάνουν από πείνα ή εάν θα διακινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη φυγή τους».

«Στη συριακή τραγωδία συχνά έχει αποδειχθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται σαν κυνικό στρατήγημα που εξυπηρετεί γεωπολιτικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια του Χαλεπιού για τους αντάρτες θα αποτελούσε ένα σημείο καμπής στον συριακό πόλεμο, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280.000 άνθρωποι από το 2011 και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αλλά και τη χώρα τους.



Πηγή: skai.gr