Αθώα η γιατρός σε υπόθεση-σταθμό για την ευθανασία στην Ολλανδία

Αθώα κρίθηκε από δικαστήριο στην Ολλανδία γιατρός που είχε πραγματοποιήσει ευθανασία σε ηλικιωμένη ασθενή, η οποία είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό της.

Η υπόθεση θεωρούνταν κρίσιμη για την ερμηνεία του νόμου όσον αφορά την ευθανασία και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται στην Ολλανδία, όπου είναι νόμιμη από το 2002.

Η διαθήκη της 74χρονης όριζε πως συναινεί στον τερματισμό της ζωής της σε περίπτωση που η κατάστασή της επιδεινωνόταν ιδιαίτερα και η γιατρός ζήτησε την συγκατάθεση της οικογένειάς της. Όμως δεν ρώτησε την ίδια την ασθενή εάν θέλει να πεθάνει, καθώς δεν ήταν πλέον σώας τα φρένας.

Οι εισαγγελείς παραδέχτηκαν πως η γιατρός είχε την καλύτερη πρόθεση όμως παραβίασε τον νόμο διότι δεν διασφάλισε την συναίνεση της γυναίκας, η οποία ενδεχομένως είχε αλλάξει γνώμη.

Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε πως η γιατρός έπραξε νόμιμα και ορθά, σημειώνοντας πως η νοητική κατάσταση της 74χρονης δεν της επέτρεπε να διατυπώσει σαφή επιθυμία για ευθανασία.

Η έδρα προσέθεσε ότι η διαθήκη της ασθενούς και πλειάδα συζητήσεων που είχε παλαιότερα με συγγενείς της είχαν καταστήσει σαφή την επιθυμία της να πεθάνει εάν η ασθένειά της προχωρούσε.

Η γιατρός υποστήριζε εξ αρχής που έδρασε με σύνεση.

Το δικαίωμα στην ευθανασία εξελίσσεται σε σοβαρό θέμα συζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο όπου το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς.
Πηγή: skai.gr