Ο Τζούλιαν Ασάνζ και η σύντροφός του παντρεύονται σήμερα μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα παντρευτεί σήμερα τη σύντροφό του Στέλλα Μόρις μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, σε μια μικρή τελετή στην οποία θα παρευρεθούν τέσσερις καλεσμένοι, δύο μάρτυρες και δύο φρουροί.

Ο πενηντάρης καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ, που ζητούν να εκδοθεί προκειμένου να τον δικάσουν για κατασκοπεία εξαιτίας της δημοσιοποίησης τεράστιου όγκου εμπιστευτικών και απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, από τον WikiLeaks. Εάν εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών, πρακτικά να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Ο κ. Ασάνζ, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς από το 2019, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του αφού πέρασε επτά χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ενόσω ζούσε στην πρεσβεία απέκτησαν δύο παιδιά με την κυρία Μόρις, δικηγόρο που συνάντησε για πρώτη φορά το 2011, όταν εντάχθηκε στην ομάδα των συνηγόρων του. Η σχέση τους άρχισε το 2015.

Η τελετή θα γίνει τις ώρες του επισκεπτηρίου στη φυλακή. Τα ρούχα που θα φορέσουν, το νυφικό της κυρίας Μόρις και το κιλτ του κ. Ασάνζ, δημιούργησε η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, που είχε συμμετάσχει στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Οι υποστηρικτές του Αυστραλού με καταγωγή από τη Σκοτία θεωρούν την υπόθεσή του πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Η βρετανική δικαιοσύνη στέρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον Τζούλιαν Ασάνζ τη δυνατότητα να εφεσιβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο τάχθηκε υπέρ της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Το ζήτημα βρίσκεται πλέον στα χέρια της υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών, της Πρίτι Πατέλ. Μπορεί πάντως να αμφισβητήσει νομικά την ενδεχόμενη κυβερνητική απόφαση έκδοσής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ