Άρχισε η δίκη του αστυνομικού για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ- Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Άρχισε επί της ουσίας σήμερα η δίκη σε βάρος του λευκού αστυνομικού, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία αποτελεί επίσης ένα «δημοψήφισμα» για τη δικαιοσύνη στην Αμερική, όπως σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, στον απόηχο των μαζικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων παγκοσμίως, που πυροδότησε ο θάνατος του 40χρονου Αφροαμερικανού.

«Σήμερα ξεκινά μια ιστορική δίκη, που θα αποτελέσει ένα δημοψήφισμα για τον δρόμο, τον οποίο έχει διανύσει η Αμερική στην αναζήτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους», είπε ο Μπεν Καμπ, λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

«Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται η δικαιοσύνη, ολόκληρος ο κόσμος μας κοιτάζει», συμπλήρωσε, προτού γονατίσει μαζί με τους συγγενείς του θύματος για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, τον χρόνο κατά τον οποίο ο Ντέρεκ Σόβιν παρέμεινε με το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου του 2020, στη Μινεάπολη.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ηλικίας 45 ετών, με 19 χρόνια προϋπηρεσία στις τάξεις της αστυνομίας της Μινεάπολης, κατηγορείται για φόνο και ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού «θα προσπαθήσει να σπιλώσει» τη μνήμη του θύματος, όμως τα «γεγονότα είναι απλά. Αυτό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ ήταν η υπερβολική άσκηση υπέρμετρης βίας», τόνισε ο Μπεν Κραμπ, κατηγορώντας τον πρώην αστυνομικό ότι «βασάνισε» τον Φλόιντ.

Πάντως, η κατηγορούσα αρχή έδειξε στους ενόρκους της δίκης το βίντεο των μαρτυρικών στιγμών που έζησε ο 40χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος παρέμεινε για σχεδόν 9 λεπτά χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει λόγω της πίεσης που του ασκούσε με το γόνατό του ο κατηγορούμενος.

Στο βίντεο αυτό, το οποίο τραβήχτηκε και μεταδόθηκε απευθείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας τον γύρο του κόσμου, ακούγονται οι φωνές των περαστικών στον Ντέρεκ Σόβιν να χαλαρώσει την πίεση στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει προτού χάσει τις αισθήσεις του.

Ο Ντέρεκ Σόβιν «πρόδωσε» τον όρκο του αστυνομικού και «έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας» σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ, είπε νωρίτερα ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, ανοίγοντας την ιστορική αυτή δίκη.

«Θα σας παρουσιάσουμε πέραν από κάθε αμφιβολία ότι ο Σόβιν απέχει πολύ από το να είναι αθώος», ανέφερε προς τους ενόρκους, υπενθυμίζοντας πως ο αστυνομικός παρέμεινε με το γόνατό του να πιέζει τον λαιμό του θύματος, που είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος και στο οποίο φορούσε χειροπέδες, για σχεδόν 9 λεπτά.

Οι εικόνες του «μαρτυρίου» του Αφροαμερικανού πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, όπως επίσης στην Ασία, την Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Παρά τις κινητοποιήσεις αυτές, αυτή η δίκη δεν είναι «η δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων», επισήμανε ο εισαγγελέας.

Για εκείνον, οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Όμως, συνέχισε: «αυτό δεν συνέβη εδώ», το σκηνικό διήρκησε «479 δευτερόλεπτα όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ