«Ο Ερντογάν θα θελήσει να ξεπεράσει την κρίση με εξωτερικές συγκρούσεις»

«Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ. 

Ο Φράτσερ δεν βλέπει άμεσους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη λόγω της υποτίμησης του νομίσματος της Τουρκία. «Δεν υπάρχει έντονος κίνδυνος διάχυσης» της τουρκικής νομισματικής κρίσης, τόνισε, προειδοποίησε όμως πως ίσως υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. 

Η Άγκυρα θα μπορούσε να απειλήσει, για παράδειγμα, να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ, ή και να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Η ΕΕ «παγιδεύτηκε», αλλά «δεν πρέπει να εκβιαστεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του DIW.

Ο πρόεδρος του DIW πιστεύει ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. 

Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει. 

Ο γερμανός οικονομολόγος πιστεύει ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», δήλωσε ο Φράτσερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Υπάρχουν πολλά που δείχνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται δάνειο έκτακτης ανάγκης, συνέχισε ο επικεφαλής του DIW, για τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ».

Ένα πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ θα αποτελούσε ωστόσο επίσης μεγάλη ευκαιρία, έκρινε ο Φράτσερ. «Το Ταμείο έχει δεσμευτικούς κανόνες και θα μπορούσε να παράσχει δάνειο (αλλά) με συγκεκριμένους όρους. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ανακαλέσει πολλές από τις λανθασμένες αποφάσεις του, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν», εξήγησε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ έχει τη δύναμη να βάλει τον Τούρκο πρόεδρο στη θέση του και έτσι να αποκαταστήσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του DIW.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας της την τελευταία χρονιά (-45% σε τρεις μήνες), λόγω μεταξύ άλλων της διαμάχης με τις ΗΠΑ για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τονίζει εξάλλου η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Σημειώνεται ωστόσο, ότι μέχρι χθες Δευτέρα, οι τουρκικές τράπεζες χορηγούσαν συνάλλαγμα κανονικά παρά την έντονη φημολογία για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Τουρκία να μην προσφύγει στο Ταμείο, καθώς αυτό θα θεωρηθεί προσωπική του αποτυχία, και θα καταφέρει βαρύ πλήγμα στο αφήγημά του για περί επιτυχημένης τουρκικής οικονομίας. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει την απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται στην Τουρκία για κατασκοπεία και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στις αρχές Αυγούστου, ο Tραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς, επιτείνοντας τη ραγδαία πτώση της λίρας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Τη Δευτέρα εξάλλου, υπογράφηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019, που αναστέλλει την «παράδοση» (delivery) των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στην σχέση των δύο χωρών.

Eνδεχόμενο νέων επεισοδίων, όπως της Κυριακής στη Λέρο οπότε έλληνες ψαράδες κατήγγειλαν πυροβολισμούς από τούρκους ψαράδες, αλλά και νέας έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, άφησε στο μεταξύ τη Δευτέρα ο Φώτης Κουβέλης. «Από την Τουρκία περιμένουμε επιθετική ρητορική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια όπως αυτά της Λέρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr