Κλείσιμο

Γιούνκερ: Να λυθεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών πριν το ελληνικό Πάσχα

Να επανεξετάσει το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου διεξάγεται η ευρωτουρκική Σύνοδος.

«Εναποθέτουμε την πίστη μας στις τουρκικές αρχές ότι θα επιλύσουν το θέμα με δίκαιο τρόπο πριν το ελληνικό Πάσχα φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Τουρκία 
να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα δύο μέρη χρειάζονται ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν κοινά συμφέροντα αλλά αντιμετωπίζουν και προκλήσεις που πρέπει να διευθετηθούν από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία για το προσφυγικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ένωση έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, εγκρίνοντας την εκταμίευση ποσού 3 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017, ενώ μόλις στις 14 Μαρτίου ενεκρίθη συμπληρωματικό ποσό επιπλέον 3 δισ. για την αρωγή προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

«Τα χρήματα της πρώτης δόσης μπορεί να μην έχουν εκταμιευθεί πλήρως, γιατί στην ΕΕ υπάρχουν κανόνες που προϋποθέτουν την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών» πρόσθεσε, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις που κατά καιρούς εγείρει ο Τούρκος πρόεδρος γύρω από την καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων από πλευράς Ευρώπης.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έδειξε την αλληλεγγύη της φιλοξενώντας 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, σημείωσε ωστόσο ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία από την πλευρά της.

«Ήταν μία καλή συνάντηση γιατί μπορέσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις σε πνεύμα συνεργασίας και ειλικρίνειας» συμπεραίνει.


Κυβερνητικές πηγές: Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία


«Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Πηγή: skai.gr