Κλείσιμο

Περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις ζητά ο Πουιζδεμόν

Περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις ζητά από τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, με επιστολή του, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιζδεμόν, ενώ παράλληλα κάνει έκκληση στις ισπανικές αρχές να σταματήσουν να «ασκούν πιέσεις» στην Καταλονία. 

Στην επιστολή με την οποία απαντά στο ερώτημα που του έθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο ηγέτης της Καταλονίας δεν τοποθετείται ξεκάθαρα για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, αν και αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο. 

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι όπως λέει ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Με την επιστολή του ζητά τέλος συνάντηση με τον Ραχόι το «συντομότερο δυνατό» και παύση της καταστολής από πλευράς των ισπανικών αρχών. 

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απάντηση του Πουιζδεμόν στερείται εγκυρότητας.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει ότι ο Κάρλες Πουιζδεμόν καλείται να απαντήσει με ένα απλό ναι ή ένα όχι, στο ερώτημα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ώστε να διαπιστωθεί ένα υπάρχει έδαφος για την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας μιας ισπανικής περιοχής. 

Σημειώνεται ότι στις 13.30 ώρα Ελλάδος, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, θα κάνει ανακοίνωση για την Καταλονία.
Πηγή: skai.gr