Frontex: Οι ροές των μεταναστών μεταφέρονται από την Ελλάδα στην Ιταλία

Από την Ελλάδα στην Ιταλία μεταφέρουν οι διακινητές τις ροές των μεταναστών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Frontex.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, τον Ιούλιο έφτασαν στην Ιταλία περισσότεροι από 25.000 μετανάστες άνοδος 12% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας ήταν περίπου 97% λιγότερες τον φετινό Ιούλιο απ' ό,τι πέρυσι, κυρίως λόγω της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική ήταν Νιγηριανοί και Ερυθραίοι, διευκρίνισε η Frontex. Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου παρέμεινε σταθερός σε σχέση με πέρυσι, στις 95.000.

Η Frontex επισημαίνει πως η καταλληλότητα των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να μεταφέρουν τους μετανάστες επιδεινώνεται. "Τους τελευταίους μήνες, τα τέσσερα από τα πέντε σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λαστιχένιες βάρκες κακής ποιότητας", ανέφερε η Frontex σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον οργανισμό "πολλοί από τους μετανάστες είπαν πως τους εξανάγκασαν δια της βίας να μπουν μέσα σε μικρά φουσκωτά και μικρά ξύλινα σκάφη παρόλο που φοβούνταν για τη ζωή τους".

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι Ελλάδα και ΕΕ απορροφούν πολύ μικρό μέρος της βοήθειας που προσφέρει η Γερμανία στο προσφυγικό. 
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr