Σχεδόν 14.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα

Περίπου 13.800 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex, 24 ώρες αφότου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 700 άνθρωποι πιστεύεται ότι πνίγηκαν στα νερά το ίδιο διάστημα.

Στην ανακοίνωσή της, η  Frontex αποφεύγει να υιοθετήσει τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για «εκατοντάδες πνιγμένους» με βάση τις «ανεπιβεβαίωτες» δηλώσεις επιζώντων.

Έως τώρα έχουν εντοπιστεί «περισσότερα από 50 πτώματα»,αναφέρει η Frontex.

Το νέο κύμα θανάτων αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την αναθέρμανση της επικίνδυνη οδού της κεντρικής Μεσογείου, καθώς η καλοκαιρία των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών καθιστά το ταξίδι λιγότερο επικίνδυνο.

Η Frontex δεν κάνει αναφορά στην εθνικότητα των διασωθέντων, όμως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία πρόκειται πρωτίστως για άτομα προερχόμενα από την υποσαχάρια Αφρική.

Εάν επαληθευτεί, το εν λόγω στοιχείο θα δείχνει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια δεν έχει ακόμα οδηγήσει μεγάλους αριθμούς Σύρων και Αφγανών στο να ταξιδεύσουν προς την Ευρώπη μέσω της Βορείου Αφρικής, αντί τη συνηθισμένη οδό μεταξύ των τουρκικών παραλίων και της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr