Η Αυστρία κινητοποιεί 2.200 στρατιώτες για να ελέγξει τις προσφυγικές εισροές

Η Αυστρία θα κινητοποιήσει 2.200 στρατιώτες για να διαχειριστεί την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, στέλνοντας πολλούς ένστολους στα συνοριακά περάσματα με την Ουγγαρία, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Η Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών χρειάζονται βοήθεια, βοήθεια από τον αυστριακό στρατό», δήλωσε ο κ. Φάιμαν, εντείνοντας το φόβους πως η αρχή ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει όλο και περισσότερο από την έλλειψη λύσης στην προσφυγική κρίση.

Η κίνηση της Βιέννης έρχεται μια μέρα αφότου η Γερμανία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ισχύ της συνθήκης Σένγκεν στα σύνορα με την Αυστρία, επιβάλλοντας συνοριακούς ελέγχους ώστε να διαχειριστεί την είσοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο έδαφός της.

Πάντως, ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει παραληφθεί αίτημα από την Αυστρία για συνοριακούς ελέγχους, σαν αυτό που υπέβαλε η Γερμανία.

Νωρίτερα, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει Ουγγαρία και Αυστρία ανακοίνωσε πως διέκοψε πλήρως την κυκλοφορία και στις δυο κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα επιτραπεί ξανά η χρήση του αυτοκινητοδρόμου.

Πρόκειται για τον οδικό άξονα μέσω του οποίου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν διαβεί τα σύνορα Ουγγαρίας-Αυστρία, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Γερμανία.

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συνεδριάζουν αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες ώστε να εγκρίνουν το σχέδιο της Κομισιόν για τον διαμοιρασμό ακόμα 120.000 προσφύγων.
Πηγή: skai.gr