Κλείσιμο

Iταλία: Νεκροί οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες μετανάστες στο Λιβυκό Πέλαγος

Γεγονός είναι η μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών που αγνοούνται μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους φαίνεται πως είναι νεκροί... Τα ιταλικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για 700 νεκρούς, με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει ότι οι διασωθέντες είναι 28, και 24 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί.

«Κυριολεκτικά ψάχνουμε να βρούμε ζωντανούς ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στη θάλασσα» δήλωσε συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μασκάτ για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών. 



Εκπρόσωπος των ακτοπλοϊκών αρχών της Μάλτας δήλωσε στο ΒΒC ότι ιταλικά πολεμικά πλοία και εμπορικά πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης. 


Το κατάφορτο αλιευτικό σκάφος, μόλις 30 μέτρων, προερχόμενο από την Αίγυπτο, αναποδογυρίστηκε τα μεσάνυχτα στο Λιβυκό Πέλαγος, 27 χιλιόμετρα βόρεια της Λιβύης και 210 χιλιόμετρα νότια της νήσου Λαμπεντούζα. 



Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.


Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

Οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου μεταφέρονται στην Κατάνη της Σικελίας. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twiter, ότι στο σκάφος επέβαιναν 650 άνθρωποι και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί λιγότεροι από 50, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς. 



Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο Κing Jacob να αλλάξει πορεία. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες πνίγηκαν σχεδόν 400 μετανάστες από τη Λιβύη, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, 12.000 μετανάστες αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίαζε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.




Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ