Ομπάμα: Πρόγραμμα $1 δισ. για αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία με τον πολωνό ομόλογό του, στο πλαίσιο των συμβολικών εορτασμών για την 25η επέτειο από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία.

Τονίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως η ασφάλεια των ευρωπαίων συμμάχων είναι «ιερή» για την Αμερική.

Το εν λόγω πρόγραμμα φαντάζει ως διαβεβαίωση προς τους NATOϊκούς συμμάχους πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την ανατολική Ευρώπη. Η ενεργοποίησή του θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα έστειλε ένα διττό μήνυμα προς τη Ρωσία αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Από την μία πλευρά, ο κ. Ομπάμα κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει να προκαλεί ένταση στην Ουκρανία και να «χρησιμοποιήσει την επιρροή» που ασκεί στους ρωσόφιλους αυτονομιστές προκειμένου να «σταματήσουν οι επιθέσεις» κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Προειδοποίησε πως οιαδήποτε νέα ρωσική πρόκληση στην Ουκρανία θα επιφέρει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ωστόσο, στον αντίποδα, ο κ Ομπάμα υπογράμμισε πως είναι δυνατό για τις ΗΠΑ να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, τόνισε πως έχει καταστήσει σαφές στον κ. Πούτιν ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να απειλήσουν τη Ρωσία, και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ρωσίας να ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει κοντά στα σύνορά της.

Προειδοποίησε όμως πως η αναδόμηση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει χρόνο, την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, και την επιρροή της Μόσχας προκειμένου να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ