Κλείσιμο

Αιματηρές μάχες στη Σλαβιάνσκ, στα χέρια αυτονομιστών «πέφτουν» κι άλλα κτήρια (upd)

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς με αίμα βάφεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η προσπάθεια του Κιέβου να ανακτήσει τον έλεγχο κυβερνητικών κτηρίων που έχουν καταληφθεί από ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Τουλάχιστον ένας άνδρας των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας έχασε τη ζωή του και πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Από την πλευρά των φιλορώσων, όπως δήλωσαν οι ίδιοι στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σκοτώθηκε ένας ακτιβιστής, ενώ τραυματίσθηκαν δύο άλλοι».

Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με στόχο την απελευθέρωση δύο κτηρίων ασφαλείας της Σλαβιάνσκ, τα οποία το βράδυ του Σαββάτου έπεσαν στα χέρια ρωσόφιλων διαδηλωτών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ένοπλοι φιλορώσοι έχουν επίσης καταλάβει αστυνομικά τμήματα στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη (όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας), Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει ένοπλη αυτονομιστική παρουσία συνολικά σε πέντε παραμεθόριες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το BBC, το αρχηγείο της Αστυνομίας της Σλαβιάνσκ παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ο κ. Αβάκοφ σημείωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για νέα επιχείρηση.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν πως οι αυτονομιστές φέρουν ρωσικό οπλισμό.

Παράλληλα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν άμαχους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι αντάρτες έχουν στήσει επίσης οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης, όπου, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, έλαβε χώρα η ανταλλαγή πυροβολισμών.

Από την πλευρά της Μόσχας, τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Itar-Tass μεταδίδουν πως η ουκρανική επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ άρχισε μετά από συνομιλίες του Κιέβου με τον σταθμό της CIA στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για υποκίνηση των αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορία που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Μόσχα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ