Χάος στην ουκρανική Βουλή στην ψήφιση νόμου κατά των διαδηλώσεων

Νόμους που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα δημόσιας διαμαρτυρίας πέρασε την Παρασκευή, εν μέσω σκηνών χάους στη Βουλή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας, σε μία κίνηση που φαντάζει σχεδιασμένη να πλήξει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που ταλανίζουν από τα τέλη Νοεμβρίου την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει την τοποθέτηση αντίσκηνων σε δημόσιους χώρους, τη στιγμή που οι διαδηλωτές έχουν στήσει καταυλισμούς και οδοφράγματα σε περιοχές της πρωτεύουσας Κιέβο, ενώ παράλληλα ποινικοποιείται η συκοφάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, με ποινή ένα έτος καταναγκαστικής εργασίας.

Τα νέα μέτρα υπερψηφίστηκαν σε διάστημα λίγων λεπτών με απλή έγερση των χεριών, αντί για το συνηθισμένο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Είχαν προηγηθεί σκηνές έντασης, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να αποτρέψουν την ψηφοφορία, καταλαμβάνοντας το βήμα του κοινοβουλίου.

Οι νέοι νόμοι καταδικάστηκαν απερίφραστα από τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με έναν εξ’ αυτών, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, να κάνει λόγο για «πραξικόπημα».

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο μηνών ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να συσφίξει σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της υποσχέθηκε έκπτωση στην τιμή παροχής φυσικού αερίου και επένδυση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ουκρανικού χρέους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ