Κλείσιμο

Κάμερον: Σήμερα καταθέτουν Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία το ψήφισμα για Συρία στον ΟΗΕ

Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία θα καταθέσουν από κοινού ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της ημέρας, καλώντας τη Συρία να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει, σε συνέχεια της σχετικής ρωσικής πρότασης, όπως δήλωσε σε μικτή επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως σημείωσε ο κ. Κάμερον, σε περίπτωση που η σχετική πρόταση της Μόσχας είναι ειλικρινής, πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν πρόκειται για τακτική καθυστέρησης από τη Μόσχα και τη Δαμασκό.

«Χρειαζόμαστε κάποια διορία και κάποια πίεση επί της Συρίας. Δεν πρέπει να εννοούμε έλεγχο του χημικού οπλοστασίου, αλλά παράδοσή του από το συριακό καθεστώς», είπε ο κ. Κάμερον, που συμπλήρωσε ότι είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, με αντικείμενο τη συριακή κρίση.

Κέρι: «Πολύ δύσκολη» η εφαρμογή του ρωσικού σχεδίου

Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση προς τη Μόσχα πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει «καθυστερήσεις και αποφυγές» καθώς περιμένει τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου απηύθυνε ο Τζον Κέρι, ο οποίος καταθέτει αυτή την ώρα ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Κέρι αποσαφήνισε πως το σχέδιο θα πρέπει να είναι «γρήγορο» και τα αποτελέσματά του να «μπορούν να επαληθευτούν», προσθέτοντας μάλιστα πως η εφαρμογή του θα είναι «ιδιαίτερα δύσκολη».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο, Newsdesk ΣΚΑΪ