OHE: Πιθανή η κατάθεση σχέδιου παράδοσης των συριακών χημικών στο ΣΑ

Το ενδεχόμενο να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόταση που θα ζητά από τη Δαμασκό να μεταφέρει τα χημικά της όπλα σε τοποθεσίες όπου θα μπορούν να αποθηκευτούν και να καταστραφούν, εξετάζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, όπως δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα.

Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι να υπερπηδηθεί η «ντροπιαστική παράλυση» που έχει πλήξει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία νωρίτερα απηύθυνε έκκληση προς τη Συρία να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα, εφόσον αυτή η παραχώρηση αποτρέψει τυχόν στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Την πρόταση της Μόσχας χαιρέτησε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Η ρωσική κίνηση ήλθε στον απόηχο μίας παραπλήσιας πρότασης που κατέθεσε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος σημείωσε τη Δευτέρα πως το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αποφύγει τυχόν στρατιωτική επέμβαση εφόσον παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο.

«[Ο Άσαντ] θα μπορούσε να παραδώσει κάθε κομμάτι των χημικών του όπλων στη διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα [...] χωρίς καθυστέρηση, και να επιτρέψει την πλήρη και ολοκληρωτική καταμέτρησή τους. Αλλά δεν είναι έτοιμος να το κάνει και αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει, προφανώς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ