Πάνω από το 25% των Σύρων έχει υποχρεωθεί να αφήσει την εστία του από 2011

Στα 4,25 εκατομμύρια ψυχές ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας λόγω της εμφύλιας σύρραξης που μαίνεται στη χώρα, όπως ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα (OCHA).

«Αυτούς τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός [των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας] υπερδιπλασιάστηκε, από εκτιμήσεις για 2 εκατομμύρια σε υπολογισμούς για 4,25 εκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Γραφείου, Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πολλοί μάλιστα άμαχοι «εκτοπίζονται πολλές φορές» ενώ οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι «μεγάλης κλίμακας». Ο μεγαλύτερος αριθμός των εκτοπισμένων εντοπίζεται στο Χαλέπι, όπου ανέρχεται σε 1,25 εκατ., ενώ ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού, όπου από τις συγκρούσεις έχουν εκτοπιστεί περίπου 700.000 πολίτες, σύμφωνα με το OCHA.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη πατρίδα τους ως πρόσφυγες ανέρχεται στα 1,4 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως άνω του 25% του προπολεμικού συριακού πληθυσμού 22,5 εκατομμυρίων έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις εστίες του από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011.

Την ίδια στιγμή, η βοήθεια προς τους εκτοπισμένους δύσκολα περνά από τις γραμμές των συγκρούσεων και οι συριακές αρχές συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αιτήματα του ΟΗΕ να εισέρχεται απευθείας η βοήθεια από την Τουρκία για τον επισιτισμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της χώρας, επισήμανε ακόμη ο εκπρόσωπος του OCHA.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ