Γάζα: Κοντά στους 100 τα θύματα - νεκρός ηγέτης της Ισλαμικής τζιχάντ

Ένας από τους ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη λωρίδα της Γάζας, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Χαμάς οι νεκροί Παλαιστίνιοι προσεγγίζουν τους 100.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο νεκρός είναι ο Ραμέζ Χαμπρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ένοπλου βραχίονα της Ισλαμικής Τζιχάντ, των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς.

Σύμφωνα
με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, το Ισραήλ χτύπησε την πτέρυγα κτιρίου τηλεπικοινωνιών στο οποίο κρύβονταν τέσσερα ανώτερα στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Πάνω από 540 ρουκέτες έχουν πλήξει το Ισραήλ από την περασμένη Τετάρτη, ενώ το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα έχει αναχαιτίσει σχεδόν 320 ρουκέτες.

Την ίδια στιγμή, οι δυο κορυφαίοι πολιτικοί σχηματισμοί της Παλαιστίνης -η ισλαμική Χαμάς και η κοσμική Φατάχ- ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ εκτιμά ότι σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυο πλευρών. Η Αίγυπτος έχει αναλάβει το ρόλο του ανεπίσημου διαμεσολαβητή μεταξύ των παλαιστινίων και του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι
«κράτος τρομοκράτης» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση και στον ΟΗΕ.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας