Ενδεχόμενο Ευρωπαϊκής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι

Το ενδεχόμενο μελλοντικής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το πόρισμα του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο, με τη Γηραιά Ήπειρο να προσανατολίζεται για την ώρα σε μία εκπαιδευτική αποστολή προκειμένου να ενισχυθεί ο τοπικός τακτικός στρατός στον αγώνα του κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για την περιοχή εάν το Μάλι παραμείνει ένας ακυβέρνητος χώρος, ελεύθερος για να δρουν τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

«Πρέπει να αποφύγουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο την ανάπτυξη μίας δεύτερης Σομαλίας, δίχως την έννομη τάξη», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν είναι δυνατόν ως Ε.Ε. να ανεχόμαστε στο βόρειο Μάλι να κατισχύει η τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters βρίσκεται η αποστολή περίπου 150 εκπαιδευτών ως υποστήριξη για τις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις, ή ακόμα και η αποστολή έως 500 στρατιωτών που θα συμμετάσχουν στις συγκρούσεις.

Οποιαδήποτε σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Νοεμβρίου.

Οι ισλαμιστές αντάρτες άδραξαν τον έλεγχο ολόκληρου του βόρειου Μάλι τον Μάρτιο, στον απόηχο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που βύθισε τη χώρα στο χάος. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι αντάρτες έχουν επιβάλει μία υπερσυντηρητική εκδοχή της Σαρία και χρησιμοποιούν τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες για να αγοράσουν παιδιά-στρατιώτες.
Πηγή: skai.gr