Κλείσιμο

Τουρκία: Άδεια για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των συνόρων με βλέμμα στη Συρία

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει ότι μία τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη.

Η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου έρχεται στον απόηχο της ανησυχητικής επιδείνωσης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αφότου όλμος που φέρεται να εκτοξεύτηκε από τη συριακή πλευρά το βράδυ της Τετάρτης σκότωσε πέντε τούρκους πολίτες.

Ως αντίποινα, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε συριακές συνοριακές θέσεις, προκαλώντας το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού μελών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το αίτημα της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο, η «επιθετική ενέργεια» από την πλευρά της Δαμασκού θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως το αίτημα της Άγκυρας προς το κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα είχε υποβληθεί από τις αρχές της εβδομάδας και τότε αφορούσε πρωτίστως τη δυνατότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να επεμβαίνουν στις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ κατά ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδρεύουν στην περιοχή.

Έπειτα
από την απότομη όμως κρίση στις σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας η άδεια της Εθνοσυνέλευσης αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αδειοδοτεί την κυβέρνηση Ερντογάν να διατάξει, εάν το κρίνει απαραίτητο, την διενέργεια επιχειρήσεων σε συριακό έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως το NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Τουρκία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια δέσμευση για παροχή έμπρακτης υποστήριξης.

Ενδεχόμενη ένοπλη αντιπαράθεση
μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα έφερνε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αντιμέτωπη με μία χώρα που ανήκει στη σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, επιφέροντας απρόβλεπτες επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Πηγή: skai.gr