Κλείσιμο

Eισβολή διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη (upd)

Εξοργισμένοι με την προβολή αποσπασμάτων φιλμ που φέρεται να προσβάλει το Μωάμεθ, ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε την Πέμπτη στo κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Οι διαδηλωτές πριν λίγο βρίσκονταν σε χώρους της πρεσβείας, αλλά δεν είχαν εισέλθει στο κτίριο που βρίσκονται τα γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ το υπαλληλικό προσωπικό φαίνεται ότι μεταφέρετα σε ασφαλέστερο σημείο.

Πριν εισβάλουν το κτιριακό συγκρότημα, οι διαδηλωτές αφαίρεσαν το έμβλημα της πρεσβείας και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ενώ όταν κατόρθωσαν να μπουν μέσα κατέβασαν από τον ιστό την αμερικανική σημαία και την έκαψαν.

Η Υεμένη αποτελεί την βάση για το πιο ενεργό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο «νο 2» ηγέτης της Αλ Κάιντα στη χώρα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κάτι που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την ισλαμική οργάνωση.

Στο μεταξύ, επεισόδια λόγω του φιλμ ξέσπασαν την Πέμπτη και μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ανάμεσα σε αιγύπτιους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια που ξεκίνησαν τη νύχτα.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη εξαιτίας της προβολής της ταινίας με τον Μωάμεθ δολοφονήθηκαν στη Λιβύη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη Κρίστοφερ Στήβενς και ακόμα τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι λόγω επίθεσης ενόπλων.
Πηγή: skai.gr