Ιράν: Το Ισραήλ είναι ένας «καρκινικός όγκος»

Την άποψη ότι το Ισραήλ είναι ένας «καρκινικός όγκος» και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμανικές χώρες στην εποχή μας εξέφρασε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, καθώς συνεχίζεται η διπλωματική κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ.

«Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν κυριαρχήσει στο [χάραγμα] της μοίρας των ισλαμικών χωρών για χρόνια και [...] έχουν εγκαθιδρύσει τον σιωνιστικό καρκινικό όγκο στην καρδιά του ισλαμικού κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Χαμενέι κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε για τον εορτασμό του Έιντ αλ-Φιτρ, της λήξης του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Πολλά από τα προβλήματα του ισλαμικού κόσμου προέρχονται από την ύπαρξη του απατηλού σιωνιστικού καθεστώτος», συνέχισε ο κ. Χαμενέι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλέσει το εβραϊκό κράτος μία «κίβδηλη και ψεύτικη σιωνιστική απόφυση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, και ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ δηλώνοντας πως «το σιωνιστικό κράτος και οι σιωνιστές είναι ένας καρκινικός όγκος».

Τα σχόλια των δύο ιρανών ηγετών γνώρισαν την καταδίκη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το επίμαχο πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και την προώθηση αντικαρκινικών ιατρικών μελετών.

Αντίθετα, το Ισραήλ πιστεύει ότι πρόκειται για μία συγκαλυμμένη προσπάθεια του περσικού κράτους να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, που θα συνιστούσαν υπαρξιακή απειλή για την εβραϊκή χώρα.

Σημειώνεται
ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάικλ Όρεν, προειδοποίησε ότι το Τελ Αβίβ θα ήταν διατεθειμένο να εξαπολύσει επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ακόμα κι αν αυτή η κίνηση απλώς καθυστερούσε την πιθανή ανάπτυξη ενός ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου για λίγα χρόνια.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος