Ουγγαρία: Θα επιδιώξει συμφωνία με το ΔΝΤ

Συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν με το ΔΝΤ θα επιδιώξει η Ουγγαρία μετά και την αποτυχημένη δημοπρασία 12μηνων έντοκων γραμματίων η απόδοση των οποίων πλησίασε το 10%.

Η χώρα εμφανίζεται πρόθυμη να επανεξετάσει την νομοθεσία που περιορίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Γκιόργκι Μάτολτσι, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε ότι η νέα αμφιλεγόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση για την Κεντρική Τράπεζα «είναι απολύτως συμβατή» με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο νόμος για την Κεντρική Τράπεζα, που ετέθη σε ισχύ φέτος την πρωτοχρονιά, είναι απολύτως συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, που έχει θορυβήσει τους επενδυτές στην Ουγγαρία, όπως και άλλα οικονομικά μέτρα που έχει προσφάτως κάνει νόμους της Ουγγαρίας ο κ. Μάτολτσι, αναφέρουν στη Βουδαπέστη κοινοτικές διπλωματικές πηγές.

Ο Μάτολτσι έγραψε στην ίδια επιστολή ότι με τη μεταρρύθμιση για την Κεντρική Τράπεζα, «η κυβέρνηση δεν εμποδίζεται να δώσει εντολή ούτε στον πρόεδρο της Κεντρικής τράπεζας, ούτε σε κάποιο από τα μέλη του ΔΣ».

Όμως παραμένει το γεγονός ότι με το νέο νόμο για την Κεντρική Τράπεζα ο πρόεδρός της δεν μπορεί να επιλέξει τους πλέον άμεσους συνεργάτες του οι οποίοι, μάλιστα, από δύο έγιναν τρεις: αυτοί επιλέγονται εφεξής απ' ευθείας από την κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr