Κλείσιμο

Σλοβενία: Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού

Η σλοβενική κυβέρνηση βρέθηκε την Τρίτη αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας (μομφής) την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπόρουτ Πάχορ παρουσίασε τους πέντε νέους υπουργούς του. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε με 51 ψήφους, έναντι 36 κατά. Σύμφωνα με το σλοβενικό Σύνταγμα, εντός 30 ημερών μπορεί να προταθεί στους βουλευτές ένας νέος πρωθυπουργός, που μεταγενέστερα θα πρέπει να τύχει ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο αρθογράφος της εφημερίδας Mladina στη Λουμπλιάνα, προέβλεψε ήδη ότι μπορεί να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές (συνταγματικά προβλέπονταν για τον Σεπτέμβριο '12), με χρονική αφετηρία την 4η Δεκεμβρίου (ή μεταγενέστερα), διαδικασία πάντως χωρίς προηγούμενο, από το 1991 που η Σλοβενία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Παρά τη σημερινή εξέλιξη στο σλοβενικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο δεν διαλύεται.

Μάλιστα για τις 27 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία με αντικείμενο την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, EFSF. Η Σλοβενία των δύο εκατομμυρίων είναι μέλος της 17μελούς ευρωζώνης.

Πηγή: skai.gr