Ο Σαρκοζί έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν

Το εγκώμιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε μία προσπάθεια να μετριάσει λίγο το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ο Σαρκοζί χαρακτήρισε τον Ερντογάν «πολύ θαρραλέο πολιτικό» ο οποίος «έχει μέσα του το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων» μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του στην Άγκυρα.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε «δεν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα, αλλά η Τουρκία μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη».

Ο Σαρκοζί επαίνεσε τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Άγκυρας και είπε χαρακτηριστικά «η στάση της στην υπόθεση του Ιράν» ήταν ικανοποιητική. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, αλλά η Τουρκία έχει ενστάσεις και ότι «ο καθένας μας έχει ρόλο να παίξει».

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία συμφωνούμε» είπε ο Σαρκοζί και επεσήμανε ότι «στα ζητήματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, συνεχίζουμε να συνομιλούμε για να βρούμε κοινά σημεία».

Συνάντηση Σαρκοζί - Γκιουλ
Οι «διαφωνίες» επί του θέματος των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου ως προεδρεύοντα των G20 και όχι ως προέδρου της χώρας του σφράγισαν τις επαφές του γάλλου πολιτικού στην Τουρκία.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας Νικολά Σαρκοζί και Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν τρίωρη συνομιλία στην Άγκυρα. Στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ως προς τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία περιμένει «όλες οι χώρες της ΕΕ να δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως η Τουρκία «θα σεβαστεί τις αποφάσεις που θα λάβουν οι λαοί στις χώρες της ΕΕ, αλλά όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η συνομιλία των διαπραγματεύσεων».

«Ανέφερα στον κ. Πρόεδρο ότι από το 1992 έχει να επισκεφθεί πρόεδρος της Γαλλίας την Τουρκία και όχι θα θέλαμε να τον φιλοξενήσουμε και ως Πρόεδρο της χώρας του» είπε ο Γκιουλ και τόνισε ότι ο Σαρκοζί εξέφρασε σχετική επιθυμία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικές οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

Αναφερόμενος στους δύο λόγους για τους οποίους δέχθηκε την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Τουρκία, ο Σαρκοζί είπε «πρώτον πιστεύω στη σημασία του ρόλου που παίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο» και σημείωσε πως «ως πρόεδρος των G20, πρέπει να πω ότι για τη Γαλλία, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική».

Ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το 1992 δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία πρόεδρος της Γαλλίας και είπε «η παρένθεση αυτή των 19 ετών κλείνει τώρα και είμαι ευτυχής που την έχω κλείσει εγώ». Ως προς την πρόσκληση του Γκιουλ, είπε πως επιθυμεί να επισκεφθεί την Τουρκία ως πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας «ειδικά αν πρόκειται κατά την επίσκεψή μου να επισκεφθώ και την Κωνσταντινούπολη».

Γαλλική πρόταση για συνεργασία στα πυρηνικά
Ο Σαρκοζί είπε «προτείναμε στην Τουρκία απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», πράγμα που χαρακτήρισε «έκφραση της εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα «στα οποία δεν συμφωνούμε», εννοώντας τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε, ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου και να χαράξουμε έναν δρόμο για το μέλλον» είπε και τόνισε ότι «μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να έχουν στενές σχέσεις». Ως προς την προοπτική των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων είπε πως «στο μεταξύ η Τουρκία θα οδεύει προς τον μοντερνισμό και η ΕΕ να διατηρεί την πολιτική της ενότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ενώ η Γαλλία είχε υπογράψει την απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας, ο ίδιος μετά την εκλογή του το 2007 δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα έπρεπε να ενταχθεί, ο Σαρκοζί είπε «η απόφαση της ΕΕ ήταν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την ένταξη». Είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί σωστή την ένταξη, αλλά τόνισε πως πιστεύει ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι χρήσιμες». Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας «αν προσέξατε δεν έκανα κάποια δήλωση για το Κυπριακό, το οποίο έχει και αυτό κάποιο ρόλο στην όλη διαδικασία. Θα πρέπει να αναζητούμε συμβιβασμό και όχι αδιέξοδα».
Πηγή: skai.gr