Αρμενία: Επικύρωσε η Βουλή το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναμένετα να εντείνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία καθώς το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε την Τρίτη το καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αναγνωρίζοντας έτσι την δικαιοδοσία του ΔΠΔ, μια εξέλιξη που εντείνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσης της χώρας με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε την προσπάθεια του Ερεβάν να ενταχθεί στο ΔΠΔ «μη φιλικό βήμα» και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Αρμενίας. Οι χώρες που έχουν υπογράψει και επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης που συγκρότησε το ΔΠΔ είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Αρμενίας, η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά με την αυξανόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας.

Οι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης με ψήφους 60-22. Ο πρόεδρος της Αρμενίας πρέπει να υπογράψει την απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την ψηφοφορία.
 

Πηγή: skai.gr