«Απρόβλεπτος» τυφώνας στη βόρεια Γερμανία

Η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας έκανε λόγο για «θυελλώδεις ανέμους με ταχύτητα έως 110 χιλιόμετρα την ώρα» και «ισχυρή βροχόπτωση». Αλλά αυτό που συνέβη στο Κίελο, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη: γύρω στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης σχηματίστηκε τυφώνας στο (θεωρητικά προστατευμένο από τους ανέμους) φιόρδ του Κιέλου και πέρασε με αστραπιαία ταχύτητα από το κέντρο της πόλης. Ευτυχώς η παραλιακή λεωφόρος ήταν σχεδόν άδεια, καθώς είχε προηγηθεί δυνατή βροχή. Και πάλι όμως, κυκλοφορούσε κόσμος στους δρόμους. Επιπλέον το Κίελο είναι δημοφιλές ναυταθλητικό κέντρο και την ώρα εκείνη κάποιοι κωπηλάτες φρόντιζαν τα σκάφη τους ή ετοιμάζονταν για προπόνηση.

Η θύελλα παρέσυρε πολλούς ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια. Δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ τα παλαιότερα κτίρια δεν παρουσίασαν σοβαρές ζημιές, στη νεόδμητη συνοικία Μέιμερσντορφ ο τυφώνας ξήλωσε ολόκληρες στέγες. Μία κάτοικος της περιοχής δηλώνει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR: «Ήταν τεράστιος ο τρόμος, σαν να δονείται η γη. Άρχιζα να φωνάζω, αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα πια να αναπνεύσω». 

Αδυναμία πρόβλεψης για τους μετεωρολόγους

Οι επιστήμονες μελετούν ακόμη φωτογραφίες, προκειμένου να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη. Είχαν προβλέψει τους θυελλώδεις ανέμους, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά όπως λέει ο μετεωρολόγος Σεμπάστιαν Βάχε στo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «αυτό που συνέβη ήταν απολύτως αδύνατο να προβλεφθεί». Ο δήμαρχος του Κιέλου Ουλφ Κέμπφερ διηγείται ότι εκείνη την ώρα είχε κάποια συνάντηση στο δημαρχείο, ενώ ο γιος του, που είναι κωπηλάτης, ήταν καθ' οδόν για την απογευματινή προπόνηση. Ευτυχώς η αγωνία καταλάγιασε όταν ο νεαρός έστειλε μήνυμα στον πατέρα του ότι είναι καλά. «Ήταν τυχερός, έφτασε στον Ναυτικό Όμιλο μετά τον τυφώνα. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα εκδηλώνονται αυτά τα φαινόμενα...» λέει ο Ουλφ Κέμπφερ.

Περίπου 60 διασώστες κινητοποιήθηκαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης για να απεγκλωβισουν τραυματίες και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Στα μέσα Αυγούστου ένας τυφώνας είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις γερμανικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας με επίκεντρο τον οικισμό Γκρόσχαιντε. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουν καταγραφεί και στη νότια Γερμανία, στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Γιάννης Παπαδημητρίου (NDR, DPA)

Πηγή: DW