Αποστάσεις και από την Ιταλία για την «γενοκτονία» στην Ουκρανία

«Η Ιταλία δεν έχει στοιχεία για να εξακριβώσει αν στην Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αλλά όλοι μπορούν να δούνε τις φρικαλεότητες, τους πολίτες και τα παιδιά που δολοφονούνται» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Την χρήση του όρου γενοκτονία απέφυγε πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 ο Μακρόν απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Πρέπει να σταματήσουμε την κλιμάκωση της έντασης, πρέπει να συμβάλουμε στο να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην Ουκρανία του Ζελένσκι και την Ρωσία», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Radio 24.

Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν δεν στέλνει μηνύματα ειρήνης και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι κυρώσεις».

«Στη φάση αυτή τα τρόφιμα στην Ιταλία κοστίζουν περισσότερο, διότι τα ουκρανικά πλοία δεν μπορούν να τα μεταφέρουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε πως, «σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για τον επόμενο χειμώνα» και ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς με ρούβλια».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Radio 24 υπογράμμισε ακόμη:

«Ελπίζουμε, σε μια εβδομάδα, το Ορθόδοξο Πάσχα να αποτελέσει ευκαιρία για να μπορέσουν να πεισθούν οι Ρώσοι να δεχθούν κατάπαυση του πυρός. Προσπαθούμε να πετύχουμε τον στόχο αυτό, διότι αποτελεί και την μόνη λύση για να εκκενωθεί η ανατολική Ουκρανία, όπου οι επιθέσεις εντείνονται. Ώστε να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός, να αδειάσουμε τα ορφανοτροφεία, να απομακρυνθούν τα παιδιά από τις ρωσικές βόμβες».

Πηγή: skai.gr