Απομονωμένο βρετανικό νησί δεν έχει καταγράψει ούτε ένα περιστατικό covid!

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται στο πέμπτο κύμα Covid και ενώ οι επιπτώσεις στα νοσοκομεία και οι απώλειες ζωών έχουν μειωθεί, πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να αναμένουν ότι η τελευταία έξαρση θα προκαλέσει αναστάτωση στην οικονομία.  

Υπάρχει, όμως, ένα -ελάχιστα- γνωστό κομμάτι της βρετανικής επικράτειας που δεν έχει έως τώρα ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού! Κι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρέθηκε κλειδαμπαρωμένος σε σπίτια ή ό,τι άλλο διέθετε, να φοράει μάσκες από το πρωί μέχρι το βράδυ, τους 250 κατοίκους του Τριστάν ντα Κούνια (Tristan da Cunha) δεν τους αφορούσε το κεφάλαιο… κορωνοϊός! 

Τριστάν ντα Κούνια

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, 2.816 χμ από την Νότια Αφρική και 3.360 χμ από την Νότια Αμερική. Είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χμ βόρεια.

Το μέρος είναι προσβάσιμο μόνο μέσω μιας εβδομαδιαίας διαδρομής με πλοίο από το Κέιπ της Νότιας Αφρικής, με αλιευτικά και ερευνητικά σκάφη που περνούν σπάνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σκάφη γυρνούσαν πίσω αν κάποιος από τους επιβαίνοντες ήταν ύποπτος ότι φέρει έστω και τον ιό. Σύμφωνα με τη «Daily Mail», το νησί μπόρεσε να λάβει εμβόλια που στάλθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση, αν και αυτά έπρεπε να είναι πιο παραδοσιακά εμβόλια της Oxford/AstraZeneca, καθώς τα εμβόλια mRNA που κατασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna έπρεπε να διατηρηθούν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα είχαν επιβιώσει στο ταξίδι.

«Έχουμε μόνο ένα μικρό ιατρικό κέντρο στο νησί. Δεν έχουμε ΜΕΘ ή αναπνευστήρες», ανέφερε ο Stephen Townsend, ένας από τους δύο υπεύθυνους του συγκεκριμένου μέρους. «Ο πληθυσμός εδώ είναι, σχετικά, ηλικιωμένος, με πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Τριστάν ντα Κούνια

Μόνο πέντε οικογένειες - αποτελούμενες από 218 άτομα - θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, ενώ επιπλέον 30 άτομα ζουν εκεί ως ομογενείς εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών.

Μέχρι σήμερα, το νησί δεν επιτρέπει την είσοδο επισκεπτών και κάθε κάτοικος του νησιού ή εργαζόμενος που επιστρέφει, πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος για να του επιτραπεί η είσοδος.

Πηγή: skai.gr