Καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμεινε αδρανής στα γεγονότα των βίαιων διαδηλώσεων και λεηλασιών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη, τουλάχιστον δύο από τους ανώτερους αξιωματούχους και στενότερους συμμάχους του, όπως αναφέρει το CNBC, φαίνεται να μετείχαν σε συζητήσεις που εξέταζαν σοβαρά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η 25η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, που οδηγεί στην καθαίρεση του προέδρου και την ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών  φαίνεται να πραγματοποίησαν ανεπίσημες συνομιλίες στα γραφεία τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να δρομολογηθεί η διαδικασία της 25ης τροποποίησης, η επίκληση της οποίας θα ξεκινούσε μια σειρά ενεργειών για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμα, λένε τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση τα επιχειρήματα που συνηγορούν στο να μην γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις τρεις πηγές, ήταν πολλαπλά.

Πρώτον, η ίδια η νομική διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα, αναιρώντας κάθε άμεσο αποτέλεσμα που θα είχε.

Ένα ακόμα επιχείρημα που λειτούργησε αποτρεπτικά, ήταν η πιθανότητα η αποπομπή Τραμπ να το καταστήσει "ήρωα" στα μάτια των ακροδεξιών και κάτι τέτοιο θα είχε μεγαλύτερη αρνητική επίδραση μακροπρόθεσμα, δεδομένου του ότι ο Τραμπ σε λίγες μέρες αποχωρεί από το Λευκό Οίκο.

Το γενικό πλάνο τώρα φαίνεται συνεπώς πως είναι να "τελειώσει ο χρόνος"  δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης που γνωρίζει τις συζητήσεις.

«Θα υπάρξει απολογισμός για την προεδρία Τραμπ, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί τις επόμενες 13 ημέρες» προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μνούτσιν, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε ότι έχουν γίνει τέτοιου είδους συνομιλίες.

Νυν ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης είπε ότι ο Πομπέο μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για την προετοιμασία μιας συζήτησης του Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν είναι πρόθυμος να ηγηθεί για κάτι τέτοιο.

Πηγή: CNBC