Κλείσιμο

Τα πάρτι καίνε τον Τζόνσον: Νέες αποκαλύψεις για γιορτές στη Ντάουνινγκ Στριτ πριν την κηδεία του Φιλίππου

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τη διεξαγωγή δύο ακόμα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ παρά τις απαγορεύσεις που ίσχυαν λόγω της πανδημίας αποκαλύπτει η Daily Telegraph.

Τα πάρτι έγιναν μάλιστα στις 16 Απριλίου 2021, δηλαδή την παραμονή της κηδείας του Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου, όταν η εικόνα της βασίλισσας να θρηνεί μόνη λόγω των περιοριστικών μέτρων είχε συγκλονίσει τη Βρετανία.

Εκείνη την περίοδο, πέρα από το εθνικό πένθος πουν ίσχυε, στην Αγγλία απαγορεύονταν οι συναντήσεις σε κλείσιμο χώρο μεταξύ ατόμων που δεν συγκατοικούσαν και σε υπαίθριο χώρο υπήρχε όριο έξι ατόμων ή δύο νοικοκυριών στις παρέες που μπορούσαν να σχηματιστούν.

Τα δύο πάρτι έγιναν ταυτόχρονα σε διαφορετικούς χώρους του κτίσματος που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο και την επίσημη κατοικία ως αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον διευθυντή επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Τζέιμς Σλακ και έναν από τους επίσημους φωτογράφους του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχε μουσική και χορός, ενώ ένας παριστάμενος υπάλληλος της Ντάουνινγκ Στριτ πήγε με μία βαλίτσα σε κοντινό σουπερμάρκετ για να τη γεμίσει με μπουκάλια κρασιού. Όταν αμφότερα τα πάρτι μεταφέρθηκαν στον κήπο, μάλιστα, ένας παριστάμενος φέρεται να έσπασε κατά λάθος την κούνια του μικρού γιου του Πρωθυπουργού, Γουίλφρεντ.

Ο κ. Σλακ, που έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ για να γίνει αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Sun, εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής δήλωση με την οποία απολογείται ανεπιφύλακτα για το πάρτι και το θυμό που προξενεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις ο Υφυπουργός Εσωτερικών Ντέιμιαν Χάιντς δήλωσε «σοκαρισμένος», ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον κάνοντας λόγο για «κουλτούρα» περιφρόνησης των κανόνων που δημιούργησε στην κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απολογήθηκε για την παρουσία του σε μία άλλη συγκέντρωση με ποτά στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown τον Μάιο του 2020, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρούσε πως επρόκειτο για συνάντηση εργασίας, η οποία «τεχνικά» δεν παραβίαζε τους κανόνες του απαγορευτικού.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη δεύτερη μόνιμη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σου Γκρέι, που έχει αναλάβει την έρευνα για τα καταγγελλόμενα πάρτι. Το πόρισμα της αναμένεται πιθανότητα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Πηγή: skai.gr