Αλ Τζαζίρα: H Tρίπολη αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας

Η Τρίπολη «αποδέχεται» την «προσφορά» της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να φτάσουν εκεί.

 Την είδηση μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη προχωρά σήμερα Πέμπτη 19-12 στην εφαρμογή μια συμφωνίας ασφάλειας που είχε ήδη συζητηθεί με την Άγκυρα από το Νοέμβριο, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του αραβικού μέσου ενημέρωσης από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Μόλις χθες 18-12, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επίσπευση όλων όσων προβλέπει η συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

" Τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί", είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως την πρόταση για ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, είχε διατυπώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,και σε συνέντευξη την οποία και έδωσε στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Οπως είχε συγκεκριμένα, η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είχε δηλώσει Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως στις 17-12 ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι,είχε δηλώσει πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει για τα συμφέροντά της Τουρκίας, το κάνουμε και θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να πάμε εκτός συνόρων, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να στείλουμε στρατό, αν χρειαστεί να κάνουμε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, αν χρειαστεί να επιχειρήσουμε πέραν των συνόρων, ό,τι χρειαστεί το κάνουμε και θα το κάνουμε. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τους λίγους ηγέτες που μπορεί να συνομιλεί άνετα με τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου. Κι εκεί δείχνει πόσο περήφανο είναι το έθνος μας, στέκεται ευθυτενής στο όνομα του λαού μας κι αυτό που λέει το λέει ευθέως. Όλοι στέκονται με σεβασμό μπροστά του».

Πηγή: skai.gr