Απεβίωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ (video)

Το τέλος μιας εποχής για τη Βόρεια Κορέα, πιθανότατα και για την Κορεατική χερσόνησο, ενδέχεται να σηματοδοτεί ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Την είδηση για το θάνατό του 69χρονου ηγέτη (ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες 70χρονου) ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Συναισθηματικά φορτισμένη, και φορώντας μαύρα, η τηλεπαρουσιάστρια δήλωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ απεβίωσε το Σάββατο από «φυσική και διανοητική υπερκόπωση».

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ο ηγέτης του εξαθλιωμένου κομμουνιστικού κράτους από το 1994 οπότε πέθανε ο πατέρας του Κιμ Ιλ Σούνγκ. Υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2008 και έκτοτε οι εμφανίσεις του έγιναν σπανιότερες.

Διάδοχός του αναμένεται να είναι ο τρίτος του γιος Κιμ Γιονγκ Ουν η ηλικία του οποίου δεν ξεπερνά τα 30 χρόνια.

Τον Αύγουστο, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία όπου είχε συνομιλίες με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε ως Yuri Kim σε ένα μικρό χωριό στο Viatskoe (ή Viatsk), ένα στρατόπεδο κοντά στο Khabarovsk της ΕΣΣΔ. Η επίσημη βιογραφία του αναφέρει ότι γεννήθηκε στο όρος Paektu στη Βόρεια Κορέα, στις 16 Φεβρουαρίου 1942. Υπάρχουν φήμες ότι είναι λίγο μεγαλύτερος. Νοτιοκορεατικές πηγές αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησής του την 15 Φεβρουαρίου 1941. Ο νεότερος αδελφός του πνίγηκε το 1947 στη βόρεια Κορέα, λίγο μετά την επιστροφή της οικογένειας από την ΕΣΣΔ.

Ηγέτης
Τελικά, έγινε πρόεδρος μετά το θάνατο του πατέρα του και Ύπατος Αρχηγός του Κράτους το 1998 (σε ένδειξη σεβασμού προς τον Κιμ Ιλ Σουνγκ καταργήθηκε το αξίωμα του προέδρου). Ο μεγαλύτερος γιος του συνελήφθη στην Ιαπωνία.

Κρίση με πυρηνικά
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Νότιο Κορέα. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2000 συναντήθηκε με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Ντάε Γιουνγκ. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των 2 χωρών στην ιστορία.

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα πολλών χωρών απέτυχαν και οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν. Ο πρόεδρος Μπους συμπεριέλαβε την Κορέα στον «Άξονα του Κακού» και το Φεβρουάριο του 2005 η χώρα ανακοίνωσε ότι επίσημα κατέχει πυρηνικά όπλα.

Πιθανή απόπειρα δολοφονίας
Στις 22 Απριλίου 2004 μεγάλη έκρηξη έγινε στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Ριονγκτσού. Λίγες ώρες πριν είχε περάσει το τρένο του Κιμ Γιονγκ Ιλ κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ατύχημα, ενώ πηγές στη Βόρεια Κορέα μίλησαν για αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του ηγέτη. Από την καταστροφή σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Παιδιά
Παντρεύτηκε με την Kim Young-suk και απέκτησε μία κόρη, την Kim Sul song (γεννήθηκε το 1974). Απέκτησε και ένα γιο από άλλη γυναίκα, τον Kim Jong nam, γεννημένο το 1971. Με την Ko Young hee, απέκτησε έναν ακόμα γιο, τον Κιμ Γιονγκ Τσουλ (Kim Jong chul), στις 25 Σεπτεμβρίου του 1981. Ο τρίτος (και πιο αγαπημένος) γιος του, Γιονγκ Ουν, ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2009 από μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα ότι επιλέχθηκε ως διάδοχος του ηγέτη από τον ίδιο. Τα δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν το 2004 ότι η Ko Young hee απεβίωσε εκείνη τη χρονιά σε ηλικία 51 ετών.

Βουλευτικές εκλογές 2009

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Μαρτίου του 2009 ο Κιμ επανεξελέγη ομόφωνα βουλευτής με 100% υπέρ του. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του έπειτα από μήνες, στο κοινοβούλιο της χώρας του. Το διακοσμητικό Κοινοβούλιο έχρισε στις 9 Απριλίου για τρίτη φορά ηγέτη της χώρας τον 67χρονο Κιμ.

Πηγή: skai.gr