Τσαβούσογλου παρουσία Μάας: Η Ελλάδα συνεχίζει προβοκάτσιες-Παραβιάζει καθεστώς αποστρατικοποίησης νησιών

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μάλιστα με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. 

«Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκει οτιδήποτε. Είδαμε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε το σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία, να κάνουμε  παρόμοια βήματα και θα πουν στην Ευρώπη ᾽᾽δείτε η Τουρκία συνεχίζει τα αρνητικά της βήματα᾽᾽ και θα ζητήσουν κυρώσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.


« Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που φοβόμαστε τις κυρώσεις. Δεν φοβόμαστε τς κυρώσεις που θα έρθουν απο την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Αν είχαμε φοβηθεί δεν θα είχαμε κάνει όσα κάναμε μέχρι σήμερα.Αν θελήσουν καποιοι όλες τις σχέσεις να τις καταστρέψει τότε η ευθύνη θα είναι δική τους. Ελπίζω στην Ελλάδα να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες προβοκάτσιες, να επικρατήσει η κοινή λογική και οι συναντήσεις μας να φέρουν αποτέλεσμα.Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα είπε θα συζητήσουμε μόνο τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή τα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση διότι μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι τώρα υπάρχουν πολλά θέματα που προκαλούν εντάσεις.  Θέματα με το Αιγαίο, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος θέματα σχετικά με την θάλασσα όπως πεδίο θαλάσσιας δικαιοδοσίας.  Δεν είναι σωστό να επιλέξουν ένα θέμα και να δηλώσουν κάνουμε διερευνητικές επαφές, δήλωσε..   

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ χάικο Μάας δήλωσε: «Τώρα σημασία έχει πως αφήσαμε πίσω τις δύσκολες συζητήσεις του περασμένου έτους και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι απο την  βούληση σας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών την περασμένη εβδομάδα και μιλάω όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και εκ μέρους πολλών ομολόγων μου εντός της Ε.Ε».

Πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Χάικος Μάας επισήμανε ότι «αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Τουρκία έχει ως εταίρος στο ΝΑΤΟ τη σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγματευτικής οδού, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

Πηγή: skai.gr