Άντονι Φάουτσι: Εξηγεί γιατί φοράει μάσκα - Σε αντίθεση με Τραμπ

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, που συμμετέχει στην ομάδα των συμβούλων του Λευκού Οίκου για την επιδημία του κορωνοϊού, ζήτησε προσεκτική προσέγγιση κατά την άρση των μέτρων στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί να φορούν μάσκες προσώπου στους κοινόχρηστους χώρους, σχόλια που έρχονται σε αντίθεση με την ώθηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για γρήγορη επιστροφή της Αμερικής στην κανονικότητα.

«Θέλω να προστατέψω τόσο τον εαυτό μου όσο και άλλους ενώ παράλληλα θέλω να γίνω ένα σύμβολο για τους ανθρώπους, ότι αυτό είναι το σωστό πράγμα, το οποίο πρέπει να κάνουν», δήλωσε ο δρ. Άντονι Φάουτσι.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι εξήγησε στο CNN πως πιστεύει ότι αν και η μάσκα δεν είναι "100% αποτελεσματική", είναι μια πολύτιμη προστασία και δείχνει "σεβασμό για το άλλο άτομο".

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρότι του έχουν συστήσει να φοράει μάσκα, προς το παρόν το αποφεύγει.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Υψηλάντη, στην πολιτεία Μίσιγκαν στις 22 Μαΐου, όπου περιηγήθηκε σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που επαναλειτουργεί, εν μέσω της πανδημίας, για να κατασκευάσει μηχανικούς αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε γιατί δεν φόραγε μάσκα, όπως τα στελέχη της εταιρείας που τον ξεναγούσαν κατά την περιήγησή του στην εγκατάσταση.

«Φόραγα μία προηγουμένως. Φόραγα μία εκεί πίσω. Αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να το δουν», απάντησε σαρκαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Λίγο αργότερα, επέδειξε στους δημοσιογράφους τη μάσκα του, χωρίς να τη βάλει. «Μου αρέσει πολύ. Ειλικρινά, νομίζω είμαι πιο ωραίος με τη μάσκα», αστειεύτηκε.

Ο Τραμπ αψηφά συστηματικά συστάσεις των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας και γαντιών και την αποφυγή στενών επαφών. Το έκανε και στο εργοστάσιο της Φορντ, παρότι η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει πως η πολιτική της ορίζει ότι όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μάσκα, ενώ κάτι αντίστοιχό έκανε και στις 6 του μηνός σε εργοστάσιο κατασκευής προστατευτικών μασκών στην Αριζόνα.

Πηγή: CNN