ΚΑΙΡΟΣ

Αντιδράσεις από τη μυστική συνάντηση Κάστρο - Τσάβες

Ο ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο συναντήθηκε μυστικά χθες με τον σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, μία συνάντηση που αποσκοπούσε κυρίως να ανεβάσει το ηθικό του αριστερών αποκλίσεων ηγέτη της Βενεζουέλας, ο οποίος αντιμετωπίζει μία λυσσώδη εκστρατεία για την αντικατάστασή του.
Τυλίγοντας την επίσκεψη σε ένα πέπλο μυστηρίου, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη συνάντηση, μολονότι οι δημοσιογράφοι από τη Βενεζουέλα κοινοποίησαν πως η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην νήσο Ορτσίλα, προεδρικό θέρετρο της Βενεζουέλας, σε απόσταση 180 χλμ βορείως του Καράκας. Την επίσκεψη του Κάστρο είχε αναγγείλει την περασμένη Κυριακή ο ίδιος ο Τσάβες.
Ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Ρόι Τσάντερτον δήλωσε πως η συνάντηση ήταν ``άτυπη και σύντομη``, στην οποία εξετάσθηκε η ταχύτατα επεκτεινόμενη διμερής συνεργασία.
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επέκρινε την επίσκεψη του Κάστρο, χαρακτηρίζοντάς την ως ανάμειξη, που αποσκοπούσε να προσφέρει υποστήριξη στον Τσάβες σε μία στιγμή που οι αντίπαλοί του είναι αποφασισμένοι να ωθήσουν τις εξελίξεις έως την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή του προέδρου τον ερχόμενο χρόνο.
«Πιστεύω πως ο Τσάβες γύρευε κάποιον για να τον ανεβάσει ψυχολογικά», τόνισε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Πιθανή αντικατάσταση του Τσάβες θα αποστερήσει την απομονωμένη διεθνώς Κούβα από έναν ζωτικό σύμμαχο.
Πηγές: ΑΠΕ - Reuters - Γαλλ. Πρακτ.
Πηγή: skai.gr