Αντι-ισραηλινό μένος στην Τουρκία: Διαδηλώσεις με αίτημα να φτάσει ο στρατός στην Ιερουσαλήμ

Την τεταμένη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης των απανταχού Μουσουλμάνων. Έχοντας ως όνειρο την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με τον ίδιο στον ρόλο του απόλυτου Σουλτάνου, καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες σε πανστρατιά κατά του Ισραήλ. Στέλνει μάλιστα τους υπουργούς του σε χώρες - κλειδιά, σε μια προσπάθεια να βρει συμμάχους.

Στο μεταξύ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από την πρεσβεία και τα προξενεία του Ισραήλ με ένα αίτημα...Να φτάσει στην Ιερουσαλήμ ο τουρκικός στρατός. 

Ένας διαδηλωτής μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό σημειώνει: «Η Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα είναι η κόκκινη γραμμή μας. Όπως συνήθως, οι Εβραίοι άρχισαν να επιτίθενται και να χτυπούν ξανά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Χάρη στον Αλλάχ, το Ισλάμ έχει ενεργοποιηθεί ξανά. Όλοι οι μουσουλμάνοι στον κόσμο, ειδικά η Τουρκία, θα ξεσηκωθούν και θα τους πνίξουν όλους. Ζήτω η κόλαση για τους παραβάτες». 

Είχε προηγηθεί η προτροπή του Τούρκου προέδρου που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ένταση και με όχημα τον θρησκευτικό φανατισμό να εμφανιστεί ως ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού κόσμου. 

«Αποδέκτες  αυτής της επίθεσης είναι  όλοι οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιαρμπακίρ, στη Βαγδάτη, στο Κάιρο , στο Ισλαμαμπάντ, στην Τζακάρτα, στην Κουαλα Λουμπούρ, στο Μπακού και στο Σεράγεβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. 

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, ο Τούρκος πρόεδρος  δηλώνει ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο, για να σταματήσει «την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή».

Τα διπλωματικά δίχτυα της Άγκυρας φτάνουν την ίδια ώρα μέχρι το Ριάντ, όπου βρίσκεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται στο ναδίρ μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018

Με όχημα τη θρησκεία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει και την Αίγυπτο επικοινωνώντας με τον ομόλογό του Σούκρι, ενώ στο Κάιρο έχει ήδη φτάσει αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων διπλωματών 

Πηγή: skai.gr