ΚΑΙΡΟΣ

«Αντεπίθεση» των ΗΠΑ στο Ιράκ

Η αμερικανική κεντρική διοίκηση έχει ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις της- με την κωδική ονομασία «Σιδερένιο Σφυρί» - με όλα τα μέσα μετά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.
Στο μεταξύ, η ιταλική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι έχει στο αρχείο της βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, το οποίο θα παρουσιάσει την επόμενη Τρίτη. Σύμφωνα -πάντα με την τηλεόραση- στο βίντεο εμφανίζονται και οι επίδοξοι τρομοκράτες της επίθεσης στο Ριάντ να εξηγούν στους γονείς τους τον ιερό σκοπό για τον οποίο θα πεθάνουν. Εξάλλου η Ιταλία, ακολουθώντας τη γραμμή Μπερλουσκόνι αποφάσισε να ενισχύσει το δυναμικό της στην περιοχή αποστέλλοντας 50 ακόμα άνδρες.
Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Βρετανία, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, λόρδος Ρόμπερτσον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ επισημαίνοντας ότι «δεν αποκλείεται το ζήτημα αυτό να τεθεί το προσεχές έτος». Όπως είπε, νωρίτερα, ο αμερικανός στρατηγός Τζόν Αμπιζέιντ, οι ιρακινοί αντάρτες αγγίζουν τα 5.000 άτομα, αριθμός που μπορεί να φαίνεται μικρός αλλά πρόκειται - όπως τόνισε - για ανθρώπους πολύ επικίνδυνους.
Αντίθετα, η Ιαπωνία ανακάλεσε την απόφαση της να αποστείλει τους άνδρες της μετά την επιδείνωση της κατάστασης ενώ η Νότια Κορέα αποφάσισε να στείλει μόνο 3.000 από τους 5.000 που είχε αποφασίσει αρχικά.
Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι η ενίσχυση των στρατευμάτων, αλλά η λήψη μίας πολιτικής απόφασης.
Πηγή: skai.gr